Cum sa mananci mai putina mancare
Cand vine vorba despre mancare, exista o mare varietate de comportamente. Auzim foarte des persoane care se plang si care ar vrea sa manance mai putin, cu siguranta cunoastem macar o persoana care sustine ca i s-ar schimba viata daca ar avea cu doua kilograme mai putin, insa exista si multe persoane care nu au pofta de mancare. Cu toate astea stim cu totii ca este nevoie de mancare, nu este doar o optiune sau un capriciu; daca vrei sa functionezi optim, atunci ai nevoie de mancare sanatoasa si sa pui in practica niste comportamente alimentare sanatoase.
Nu trebuie sa fii psiholog sa iti dai seama ca in momentul in care nu esti atent la ceea ce faci, este posibil sa nu te bucuri de experienta respectiva tocmai pentru ca nu esti total constient de ce se intampla. Acelasi lucru este valabil si pentru mancare.
Cercetatorii spun ca daca iti dorecti sa mananci mai putin, trebuie sa fii mai constient; ca sa fii mai constient, trebuie sa iti inunzi simturile cu respectiva experienta. Suntem atenti ca mancarea sa arate bine si suntem atrasi de anumite texturi, insa se pare ca sunetul pe care il facem cand mancam a fost ignorat. Exista un studiu realizat de Universitatea din Colorado care sustine ca trebuie sa renunti la casti, la ascultat muzica sau la televizor daca vrei sa mananci mai putin, pentru ca doar asa vei putea sa te auzi. Sunetele care ajuta la reducerea cantitatii de mancare ingerata nu sunt cele specifice mancarii respective, ca sunetul cand tai ceva crocant, ci sunetul scos de mestecat – plescaitul, clefaitul.
Nu ai pofta de mancare? Ia masa cu tine!
Lipsa apetitului vine sub diferite forme, unii uita pur si simplu sa manance, altii spun ca nu este important, altii ca nu simt nevoia. O solutie atunci cand nu ai pofta de mancare este sa te inviti singur la masa, sa iei masa cu tine. Cum poti sa faci asta? Mancand in fata unei oglinzi. Acest fenomen este posibil pentru ca avem tendinta de a manca mai mult in compania altor oameni, apare fenomenul de facilitare sociala, fenomen care i-a impins pe cercetatori sa verifice daca nu se intampla acelasi lucru si daca mananci in fata oglinzii.
Cercetatorul Ryuzaburo Nakata sustine ca persoanele care au participat la cercetarea sa si care au mancat in fata oglinzii au spus ca masa este mai gustoasa si au mancat o cantitate mai mare de mancare. Studiul initial s-a facut pe persoane de varsta a treia, pentru a gasi solutii la situatiile cand subiectii nu mananca din cauza singuratatii, insa s-a descoperit ca acelasi lucru este valabil si pentru tineri. In plus, se pare ca este nevoie doar sa stai in fata unei fotografii cu cineva care mananca si se obtin aceleasi rezultate.
Cum sa ai un comportament alimentar sanatos
Nutritionistii sustin ca inafara de informatii si motivatie, efortul depus pentru a manca sanatos, avem tendinta de a ignora un element foarte important: timpul. Cercetarile arata ca timpul este un ingredient foarte important intr-o dieta sanatoasa. Conform unui studiu, persoanele care petrec mai putin de o ora pe zi preparand mancarea si strangand masa dupa ce au mancat, sunt predispuse la obezitate, la a manca la restaurant si la mancat mai putin sanatos. Ceilalti subiecti, cei care fac asta timp de cel putin o ora pe zi, mananca pe langa o mancare gatita mai sanatoasa, mai multe fructe si legume si cheltuie mai putini bani pe mancare.
Inainte sa mergi la psiholog pentru ca ai o problema de mancat compulsiv, poate nu ai pofta sau ai tendinta sa mananci numai mancare nesanatoasa, mai bine incerci cateva solutii simple, cateva mici modificari de comportament alimentar ca cele descrise mai sus.