De ce ti se face pielea de gaina cand asculti muzica?

piele de gaina de la muzicaUnii oameni nu simt niciodata fiori cand asculta muzica (8% din populatie), altii de multe ori spun ca li se face pielea de gaina, adica simt la nivel fizic emotia transmisa de muzica.
Cercetatorii au evaluat 3 astfel de manifestari fizice: fiorul pe sira spinarii, “pielea de gaina”, si ridicarea parului, iar in ceea ce priveste personalitatea participantilor la cercetare s-au urmarit 5 mari indici: cat de constienti sunt de ceea de gandesc si simt, tendinta de a fi agreabili, nevrotismul , extraversiune/introversiune si deschiderea spre noi experiente.

Dintre participanti, cei care simt fiori sau ca li se face pielea de gaina cand asculta muzica sunt cei care au scorurile cele mai mari la deschidere spre nou; acestia sunt mai creativi, mai curiosi, au o imaginatie bogata si sunt doritori de a incerca lucruri noi.
Explicatia nu este ca cei deschisi la nou sunt tentati sa asculte mai multe genuri muzicale, ci ca asculta cantitativ mai mult decat ceilalti, iar multi dintre ei chiar canta vocal sau la un instrument, declarand ca muzica este mult mai importanta in viata lor, decat in cazul altor tipuri de participanti.

Muzica clasica influenteaza creierul

muzica clasicaToate societatile asculta cantece, insa inca nu se stie ce anume ne impinge din punct de vedere biologic spre aceasta activitate; chiar daca nu stim ce anume o determina, s-a cercetat care sunt efectele ascultarii muzicii, si s-a descoperit ca ascultarea de muzica clasica imbunatateste activitatea genelor responsabile de secretia dopaminei si de transportul acesteia (dopamina este un hormon, o substanta foarte importanta, un neurotransmitator care este implicat in controlul miscarilor, al starilor emotionale si a modului in care gandim).

Acest tip de muzica are un efect important in creier – imbunatateste modul in care circula impulsul nervos la neuroni, imbunatateste invatarea si memoria si reduce activitatea genelor care duc la degradarea sistemului nervos.

Cercetarea s-a facut in Finlanda, iar participantii au ascultat Mozart timp de 20 de minute, care s-a dovedit a-i proteja pe ascultatori de genele care sunt asociate cu aparitia Parkinsonului; s-au comparat 2 grupuri, unul care asculta muzica clasica in mod obisnuit si unul care nu asculta frecvent, iar efectele au fost observate la grupul care era deja familiarizat cu muzica clasica.

Muzica schimba modul in care vedem lumea

Stim deja ca muzica poate sa ne schimbe starea de spirit, daca ascultam ceva vesel ne poate inveseli, ceea ce s-a descoperit recent sugereaza ca muzica poate schimba si felul in care percepem elementele care ne inconjoara. Psihologii au cercetat care este legatura dintre muzica si perceptie, ce influenta are in creier, si au descoperit ca persoanele care asculta cantece vesele, dupa ce starea lor emotionala s-a schimbat, au tendinta sa recunoasca mult mai usor oamenii veseli si chiar sa vada fete de persoane vesele unde nu existau.

Psihologii explica acest efect astfel: dupa ce asculti muzica vesela, se creeaza o asteptare, creierul compara permanent infomatia pe care o primeste prin ochi (fetele de persoane) cu ceea ce stie deja despre lumea inconjuratoare (in acest caz infomatii pozitive primite de la muzica vesela), rezultatul este imaginea noastra despre realitate, care observam ca poate fi foarte usor influentata de starea emotionala.

Probleme in cuplu? Niste melodii triste te pot ajuta

muzica tristaS-au realizat studii asupra motivelor pentru care oamenii asculta muzica trista; se pare ca intr-adevar ii face sa se simta mai bine; in timpul experimentelor, participantilor li s-au indus diverse stari emotionale – furie, bucurie, tristete, frustrare – in general oamenii asculta muzica potrivita starii din momentul respectiv, desi exista si un grup mai mic ce va alege melodii vesele in momentele in care sunt tristi.

Mai ales in momentele in care oamenii sufera din cauza unei relatii, au tendinta sa “consume” arta care sa le reflecte drama personala, fie ca asculta muzica despre despartiri sau citesc o carte trista, sau urmaresc un film dramatic; scopul final este de a nu se simti la fel de singuri, pentru ca se pare ca atunci cand avem probleme in relatii cautam un inlocuitor, ca si cum muzica sau filmul ar fi un prieten care stie sa asculte si stie ce simtim.

Psiholog Timișoara

Vorbește cu psihologul! Ai ajuns aici pentru că probabil ai nevoie de ajutorul unui psiholog. Putem discuta despre problemele tale, te pot ghida în luarea deciziilor și te pot ajuta să îți atingi obiectivele. Cabinetul psihologului este un spațiu confortabil unde, în mod confidential și securizant, te poți deschide și dezvolta.

Crezi că ai un simptom? Nu te simți bine? Sau poate ai trecut printr-un moment greu și ai nevoie de sprijin de specialitate?
Îți mai recomand

In decembrie facem cumparaturi si mancam compulsiv. Vin sarbatorile de iarna, deci probabil astepti cu nerabdare zilele libere petrecute cu familia, schimbul de cadouri si mancarea buna cu care vrei sa te rasfeti. Suna foarte…

Probabil nu e prima dată când ți se întâmplă să simți tristețe toamna. Poate ai observant că de fiecare dată când se răcește vremea, se schimbă și starea ta emoțională. Și poate nu e doar…

Factori care te predispun la singuratate Te simti singur? Poate ai asteptari nerealiste Sarbatorile iti fac bine la sanatate Social Media sporeste sentimentul de singuratate si depresia Lipsa de incredere duce la singuratate Materialismul este…

Practici conștientizarea: Mindfulness Oamenii care sufera de dependenta de opioide si de dureri cronice ar putea avea mai putine pofte de droguri si mai putina durere daca folosesc atat tehnici de constientizare (Mindfulness) cat si…

Invata ACUM ce lucruri simple poti face pentru a tine dementa la distanta. Mai tarziu iti vei multumi. Culca-te si dormi toata noaptea, sa nu faci dementa Cat de sanatos esti si cat de mult…

Daca ii ajuti pe altii, resimti mai putin stres O cercetare aparuta in jurnalul Asociatiei de Stiinte ale Psihologiei sustine ca atunci cand dam o mana de ajutor celor din jur ne ajutam si pe…

Se discuta foarte mult despre somn in ultimul timp. Cu cat inaintam mai mult in varsta, cu atat cautam mai multe metode de a ne optimiza somnul. Deja se stie foarte multe despre somn. De…

Sa vorbesti singur te ajuta sa controlezi emotiile In situatiile foarte stresante ar trebui sa vorbesti cu tine pentru ca poate sa te ajute sa iti controlezi reactiile emotionale, insa cel mai bun mod nu…

Femei si tineri sub 35 de ani mai predispusi Riscul de a dezvolta anxietate este de doua ori mai mare la femei si la tinerii pana in 35 de ani, conform unei analize care a…

Nu te baza pe Google pentru un diagnostic corect Ai observat vreodata cum orice simptom ai cauta pe Google invariabil ajungi la cancer? Cautam pe Google orice, orice informatie avem nevoie, orice adresa necunoscuta, un…

Recomandarile in functie de varsta pentru somn La inceputul acestui an s-a calculat necesarul de somn pentru fiecare grupa de varsta, incepand de la nou nascuti pana la adultii din grupa de peste 65 de ani….

“Asa m-am nascut” Uneori nu cautam cauza, ci luam lucrurile ca atare: la fel se poate intampla si cu furia, exista un grup de oameni care au ca si credinta de baza, care este folosita…