In ultimii cativa ani, de cand activitatea online a crescut considerabil, si serviciile de sanatate mentala online au luat amploare. In acelasi timp au aparut si scepticii care se indoiesc de eficienta acestor servicii, si cercetarile care vor sa vada cine are dreptate. Cu cat practicienii si clientii devin din ce in ce mai confortabili cu relationarea pe internet, au aparut diverse variante de consiliere si terapie care combina cele 3 posibilitati fata in fata, video-chat si prin e-mail.
Chiar si printre profesionistii cei mai deschisi si flexibili, care practica psihoterapie/consiliere exista cateva aspect ale practicii online care inca ridica intrebari, iar cele mai frecvente sunt etica si codul deontologic si managementul situatiilor de risc. Desi sunt persoane care sustin ca a vorbi cu un psiholog online este imposibil sau ca terapia/consilierea online se reduce la un schimb de cateva e-mailuri, cele mai interesante mituri sunt urmatoarele:
Mit: O cumunicare virtuala nu poate reda bogatia experientei umane
Nu exista nici un motiv pentru care un client nu poate sa fie autentic din punct de vedere emotional in mediul online sau un psiholog nu poate fi empatic; la fel cum si Freud cateodata prefera sa nu stea fata in fata cu clientii sai, un mediu care protejeaza poate sa dezinhibe individul si sa duca la dezvaluiri mult mai profunde si oneste.
Rapoartele psihologilor virtuali descriu raspunsuri remarcabile de la clienti in diverse medii de lucru, de la video-chat, la e-mailuri cu poze, poezii sau pagini web autobiografice; chiar si forumurile care functioneaza ca grupuri de suport, toate au efect cumulativ in experienta terapeutica. Toate acestea sunt psihoproduse, material pentru consiliere/terapie, a caror impartasire este facilitata de computerul de acasa care oricum face parte din viata noastra de zi cu zi.
Mit: Interventia in situatiile de criza este imposibila la distanta
Multe persoane afirma ca un psiholog in fata unui computer nu poate primi toate informatiile oferite de pacient, limbajul non-verbal in mod deosebit, pe care le-ar primi in cabinet, pentru a face o evaluare corecta a gravitatii situatiei si pentru a interveni. Acelasi repros l-au primit si telefoanele pentru situatiile de criza, atunci cand au aparut, insa in prezent aceste hotline-uri pentru persoanele care se gandesc la suicid, sunt considerate foarte utile si importante.
Experienta ne arata ca suportul si consilierea online pentru persoane in criza pot fi foarte eficiente, la fel este cazul unei organizatii israeliene, care maximizand efectul anonimitatii si disponibilitatii prin servicii online, a ajutat ca multe vieti sa fie salvate. In ultimii ani, paralel cu ajutorul profesionistilor virtuali, au aparut si numeroase grupuri de suport unde persoane care au aceeasi problema pot sa-si impartaseasca gandurile si sa se sustina reciproc. De-a lungul timpului s-au evidentiat cateva categorii de pacienti care chiar prefera discutiile online, fie datorita senzatiei sporite de control sau intimidate pe care o da computerul, fie datorita caracteristicii problemelor, cererea de ajutor de la un specialist fiind oricum anevoioasa si tarzie in cazul lor (de exemplu in cazul persoanelor depresive sau dependente).
Mit: contactarea unui psiholog pe internet este mai dificila decat in cazul unor servicii traditionale fata in fata, datorita tehnologiei
Realitatea actuala ne arata ca oamenii comunica din ce in ce mai mult folosind internetul, acest mod de comunicare fiind chiar preferat de cei care sunt timorati de experienta de a intalni fata in fata un psiholog, sedintele la distanta intarind anonimatul.
De asemenea trebuie luate in calcul zonele din mediul rural unde nu exista cabinet de psihologie, iar distanta ar fi prea mare pentru pacient, sau in cazul persoanelor care nu pot parasi casa. Tehnologia necesara sedintelor online a devenit accesibila unui numar din ce in ce mai mare de oameni, ca dovada activitatea in permanenta crestere de pe retelele de socializare.
Mit: in practica virtuala, psihologul nu respecta codul deontologic
Ca in orice situatie, in momentul in care un client isi cauta un psiholog, chiar daca e in mediul virtual, ar trebui sa se asigure ca intr-adevar este un profesionist inregistrat la Colegiul Psihologilor; acest lucru asigura faptul ca in orice moment si indiferent de metoda pe care o foloseste in practica respectivul specialist, o va face respectand codul deontologic.
Iata doar cateva exemple de idei preconcepute care sunt vehiculate in legatura cu sedintele de consiliere la distanta, chiar si de catre specialisti, insa impotriva carora practica a adus numeroase contraargumente. Eu sunt un psiholog ce furnizeaza consiliere online, iar din experienta mea, cele de mai sus sunt doar mituri.