Ai testosteron, esti mai onest

Ce efecte are testosteronul?

testosteronEste hormonul masculin prin excelenta si este considerat responsabil pentru agresivitate si luarea de atitudine in public, insa recent s-a demonstrat ca duce la un anumit comportamentul social: in situatii de joc de rol, subiectii care au primit testosteron au mintit mai putin decat cei care au primit o substanta placebo.

Hormonul care da trasaturile masculine (libidou crescut, formarea muschilor) este prezent si la femei, insa in masura mai mica, si este destul de dificil de cercetat pentru ca desi prezenta hormonului da nastere unor comportamente si in acelasi timp comportamentele pot creste nivelul de hormoni.

Cercetarea aceasta s-a facut pe 91 de barbati, 46 dintre ei au primit un gel cu testosteron pentru aplicat pe piele, iar ceilalti 45 ai primit un gel fara hormon. Experimentul a constat in jocuri de zaruri in cabine separate si inchise. Cu cat raportau scoruri mai mari obtinute la zaruri cu atat primeau mai multi bani ca rasplata. Cadrul experimental a fost facut in asa fel incat sa poata minti: nimeni nu putea vedea daca intr-adevar participantii introduceau scorurile obtinute in computer sau au mintit. Statistic, probabilitatea ca toate numerele de pe zaruri sa apara este aceeasi, astfel incat daca apar scoruri foarte mari inseamna ca au mintit.

Ce ii face pe barbati mai onesti?

Dupa ce au fost comparate rezultatele grupului care a primit gelul cu testosteron cu cel cu gelul placebo, se pare ca cei cu testosteron au mintit mai rar. Cercetarea vine sa contrazica teoria conform careia comportamentul antisocial are cauza hormonala. Pe de alta parte hormonul testosteron pare sa mareasca mandria si nevoia de a dezvolta o imagine de sine pozitiva, imagine care in acest experiment ar fi fost pusa in pericol pentru cativa euro care se ofereau recompensa.

O alta cercetare arata ca barbatii cu mai mult testosteron sunt mult mai competitivi in incercarile de a atrage femei si declara ca au o nevoie mult mai mare de dominare, iar femeile se simt mai puternic atrase de ei; pe de alta parte exista cercetari care arata ca barbatii cu testicule mai mici sunt mai afectuosi, mai atenti si vor fi tati mai buni.

Cum creste nivelul de testosteron?

efectele mirosului asupra unor barbatiFemeile in general cheltuie o gramada de resurse, bani si timp, pentru a se asigura ca miros cat mai bine, cumpara parfum, folosesc tot felul de lotiuni parfumate, toate avand ca scop final atragerea unui partener; Saul Miller, psiholog cercetator, sustine ca ar trebui sa faca invers, pentru ca in urma cercetarilor realizate de el, a descoperit ca barbatii care au mirosit hainele unor femei aflate la ovulatie au avut nivele mai inalte de testosteron si au spus ca miros mai placut, comparativ cu cei care au mirosit hainele femeilor care nu erau in perioada fertila.

Concluzia este ca cel mai bine este sa fii naturala daca urmaresti sa gasesti un partener masculin, cu un nivel inalt de testosteron, pentru ca de multe ori este vorba despre raspunsul biologic la semnalele olfactive.

Crezi că ai un simptom? Nu te simți bine? Sau poate ai trecut printr-un moment greu și ai nevoie de sprijin de specialitate?
Îți mai recomand

Oxitocina, hormonul dragostei, secretat in criza  Hormonul iubirii, cunoscut sub numele de oxitocina, este in general secretat atunci cand suntem cu persoana iubita, si in mod deosebit cand avem contact fizic cu acea persoana. Hormonul…

“Nu stiu de ce dar mi-e antipatic” Cand folosim intuitia? Unii ar spune absolut in fiecare moment al zilei cand ne confruntam cu luarea unei decizii; este usor de recunoscut acel moment pentru ca luam…

Unii oameni nu simt niciodata fiori cand asculta muzica (8% din populatie), altii de multe ori spun ca li se face pielea de gaina, adica simt la nivel fizic emotia transmisa de muzica. Cercetatorii au…

Mesajele pe telefon creeaza distanta in cuplu In ultimul timp folosim tehnologia mai mult ca oricand pentru a comunica, si multe cupluri recunosc faptul ca atunci cand au discutii serioase, certuri sau trebuie sa isi ceara…

Cei darnici sunt pedepsiti pentru nonconformism Un studiu demonstreaza ca membrii unui grup ii pedepsesc pe ceilalti membri care sunt generosi prin respingerea lor, chiar daca de generozitate lor beneficiaza toata lumea; fiind iesit din comun de…

Dependenta de telefonul mobil Esti convins ca nu poti iesi din casa fara telefon? Daca ti se termina bateria devii disperat sa gasesti o sursa de energie, iar cand nu ai semnal te cuprinde un…

Nu folosi cuvinte ca “sunt gras!” Cuvintele cu care ne descriem sunt foarte importante pentru ca ele influenteaza felul in care ceilalti ne percep. Cercetarea a constat in a arata o serie de poze cu femei…

Cum facem alegerea? O mancare din care s-a scos 90% din grasime suna mult mai apetisant decat o mancare cu continut de 10% grasime, si chiar daca este vorba despre alegeri identice, oamenii tot o…

Care este diferenta dintre el si ea in socializarea online? In urma unui studiu realizat pe indivizi care petrec mult timp online, mai ales jucandu-se, s-a concluzionat ca modul in care isi organizeaza barbatii contactele…

Cu totii am auzit despre ritualuri, de dragoste, pentru bani, pentru putere sau pentru a influenta pe cineva; unele sunt considerate magice, adevarata incantatii, altele sunt pur si simplu superstitii. Ce spune cercetarea despre ritualuri?…

Cercetari despre tristete, prietenie si costul lor V-ati gandit vreodata ca nu doar obiectele concrete, ci si tristetea poate sa aiba un pret. Se stie ca emotiile ne pot afecta modul de luare a deciziilor…

Nesiguranta in relatia de cuplu poate fi la fel de daunatoare ca si singuratatea, ambele ducand la probleme de sanatate. Nesiguranta in relatie Persoanele care se simt nesigure in legatura cu propria relatie ar putea…