Nesiguranta in relatia de cuplu poate fi la fel de daunatoare ca si singuratatea, ambele ducand la probleme de sanatate.
Nesiguranta in relatie
Persoanele care se simt nesigure in legatura cu propria relatie ar putea sa fie mai predispusi la probleme cardiovasculare decat cei care sunt mai relaxati, conform unui studiu. Subiectii care s-au dovedit a fi mai predispusi la boli cronice erau fie nesiguri in ceea ce priveste relatia in care erau implicati in acel moment fie evitau intimitatea in general.
Subiectii au fost impartiti in 3 grupe in functie de stilul de atasament – securizant, evitant si anxios, dupa care au raspuns la intrebari legate de istoricul familial legat de boli si istoricul propriu. Rezultatele arata ca exista corelatii intre stilul evitant si durerile cronice, dar si intre stilul anxios si boli ale sistemului cardiovascular si ulcer.
Concluziile studiului sugereaza posibilitatea unei abordari holistice in tratamentul bolilor cardiovasculare prin introducerea interventiilor unui psihoterapeut menite sa reduca nesiguranta in relatiile pacientilor. Citeste aici metode de a imbunatati o relatie de cuplu.
Puteti citi cercetarile aici.
Singuratatea si problemele de sanatate
Conform ultimelor studii tendinta de a colectiona prieteni pe Facebook sau pe Twitter nu are nici o sansa sa alunge singuratatea care le copleseste pe unele persoane, atata vreme cat relatiile nu sunt profunde si nu presupun o legatura puternica. Rezultatul unor relatii superficiale este adancirea senzatiei de detasare si probleme de sanatate.
Rezultatele cercetarilor arata ca persoanele singuratice au mai putine relatii apropiate, sunt mai putin capabile sa faca fata factorilor stresanti de zi cu zi, isi neglijeaza sanatatea si dorm mai putin si mai prost.
In mod surprinzator varsta nu influenteaza singuratatea, iar daca persoana intretine relatii la distanta, folosind Internetul sau telefonul, relatiile erau puternice doar daca erau legate inainte ca distanta sa intervina. Nici faptul ca persoana ar avea un partener de viata nu schimba senzatia de singuratate, prietenii apropiati si familia fiind considerati mult mai importanti. In plus, se pare ca singuratatea este o chestiune de perceptie, descrisa ca o discrepanta intre contactul social dorit si contactul social real, asadar conteaza calitatea si nu cantitatea.
Se pare ca persoanele care se simt singure nu se bucura de activitatile din timpul liber si nici nu se simt odihnite dupa somn la fel ca ceilalti; cercetatorii subliniaza ca oamenii nu trebuie sa se rezume la a avea grija de sine, ci trebuie sa invete cum sa se ingrijeasca si de ceilalti si de relatie.
Psiholog Timișoara
Vorbește cu psihologul! Ai ajuns aici pentru că probabil ai nevoie de ajutorul unui psiholog. Putem discuta despre problemele tale, te pot ghida în luarea deciziilor și te pot ajuta să îți atingi obiectivele. Cabinetul psihologului este un spațiu confortabil unde, în mod confidential și securizant, te poți deschide și dezvolta.