Cercetari despre tristete, prietenie si costul lor
V-ati gandit vreodata ca nu doar obiectele concrete, ci si tristetea poate sa aiba un pret. Se stie ca emotiile ne pot afecta modul de luare a deciziilor insa este surprinzator de cat de mult ne afecteaza si buzunarele; este vorba de fapt de nerabdarea data de tristete.
Ce pret are tristetea?
Intr-un experiment, unui grup de subiecti le-a fost prezentat un film care producea tristete; in urma tristetii , subiectii au dezvoltat si o incapacitate de a percepe informatiile in mod obiectiv si nerabdare, care s-au materializat in decizii financiare care le aducea un castig imediat insa erau neprofitabile pe termen lung.
S-au realizat in total 3 experimente care au combinat factori economici cu factori ce tin de psihologie si sociologie, iar concluzia a fost ca este gresita ideea conform careia tristetea este insotita de intelepciune, in mod deosebit cand e vorba de finante. Explicatia este ca datorita tristetii isi doresc satisfactie imediata in ciuda costurilor pe terment lung.
Rezultatele au implicatii in multe domenii din viata pentru ca de multe ori luam decizii care ne vor influenta viitorul, de la momentul in care te decizi sa cumperi ceva important cu un credit (care poate fi satisfacator pe moment insa pe care il platesti timp indelungat) pana la casatorie sau la meseria pe care ti-o alegi.
Citeste articolul original aici.
Ce pret platim pentru prietenie?
O cercetare sustine ca oamenii sunt dispusi sa sufere mai mult, deci sa plateasca un pret mai mare in beneficiul prietenii lor apropiati decat pentru cunostinte, si uneori chiar mai mult decat pentru ei insisi.
Cercetarea a constat in mentinere unei pozitii o perioada cat mai indelungata (cu spatele lipit de perete si cu genunchii indoiti la 90 de grade), un exercitiu fizic care in timp devine din ce in ce mai dureros. Li s-a platit 1 cent pe secunda si li s-a spus sa stea atat cat pot in pozitia respectiva.
Exercitiu a fost realizat de 5 ori de subiecti: o data in beneficiul propriu, si o data pentru alti 4 colegi cu care au declarat ca au legaturi sociale variate ca importanta.
Cand li s-a spus ca banii vor merge la prietenii lor apropiati, deci ca o fac pentru prietenie, subiectii au stat in pozitia incomoda mai mult decat pentru cunostinte, iar unii dintre ei chiar mai mult decat daca ar fi primit ei insisi banii.
Cercetatorii cred ca legaturile sociale maresc nivelul de cooperare, iar suferinta pentru prietenie este o forma de cooperare, care are ca scop final intarirea legaturii dintre cei doi si obtinerea beneficiilor care deriva din aceasta.
Un alt studiu asemanator a evaluat cat de mult sunt oamenii dispusi sa sufere pentru rude, iar rezultatele arata ca prietenii apropiati au aceeasi importanta ca si familia, iar in unele cazuri chiar mai multa importanta; explicatia ar fi ca de la prieteni subiectii primesc mai multe beneficii, iar in cazul rudelor exista deja legatura de sange, deci nu mai este nevoie de munca pentru a intari legatura dintre cei doi.
Ne bazam oricand ca o ruda ne va ajuta pentru ca este si in interesul lui sa investeasca in propria familie, iar cand vine vorba de relatiile de prietenie investim capital social sa pastram si sa dezvoltam relatia.
Gasesti articolul despre prietenie aici.