Care este diferenta dintre el si ea in socializarea online?
In urma unui studiu realizat pe indivizi care petrec mult timp online, mai ales jucandu-se, s-a concluzionat ca modul in care isi organizeaza barbatii contactele online difera foarte mult de modul in care femeile fac acest lucru. De fapt se vad milioane de ani de evolutie sociala manifestate intr-un joc online.
Comportamentul la femei
Au mai multi parteneri de comunicare, se implica in mai multe activitati economice, atrag comportamente pozitive, se organizeaza in grupuri, raspund cu reciprocitate ofertelor de prietenie, isi asuma mai putine riscuri decat barbatii si prefera stabilitate in grupurile locale.
Comportamentul la barbati
Incearca sa discute mai ales cu cei pe care ii vad ca au multe contacte si discuta mult, raspund mai putin la interactiunile cu alti barbati, insa raspund foarte repede la prieteniile initiate de femei.
Acest gen de informatii nu se poate obtine atat de usor inafara mediului online, pentru ca aici toate sunt la dispozitia noastra printr-un simplu click. Cercetatorul sustine ca aceste rezultate au utilitate mai ales pentru lumea marketingului si a afacerilor, mai ales ca rezultatele ne ajuta sa stim ce anume isi doresc ambele sexe iar comportamentul lor devine previzibil, deci si felul in care ar prefera anumite produse si ar cumpara devine previzibil.
Impactul socializarii online asupra empatiei
Studentii din ziua de azi nu sunt la fel de empatici ca cei din anii ’90 sau cei din anii ’80 arata un studiu realizat pe 14000 de studenti de facultate in ultimii 30 de ani. Se pare ca dupa anul 2000 a aparut cea mai mare scadere a empatiei din ultimii 30 de ani in randul tinerilor, cu aproape 40% mai putin decat empatia de acum 20-30 de ani.
Un studiu paralel, separat de acesta a obtinut rezultate care pot fi puse in legatura ce primul: si la femei si la barbati au aparut schimbari, dupa anul 2000, in privinta disponibilitatii de a-i ajuta pe ceilalti si a amabilitatii fata de ceilalti.
Generatiile din prezent de studenti au fost caracterizate ca fiind cele mai narcisiste, mai centrate pe sine si mai competitive din cate generatii au fost pana in prezent; sunt foarte increzatori in propriile forte si individualisti. Una dintre cauze ar putea fi expunerea la mass-media din ultimii 30 de ani, de 3 ori mai mult decat in anii ’80.
Faptul ca studentii au prieteni online le da posibilitatea de a se deconecta oricand nu au chef sa raspunda la problemele celorlalti, comportament care se poate perpetua si in viata de zi cu zi, in relatiile fata in fata. Toate acestea corelate cu hipercompetitivitatea si asteptarile exagerate de succes duc la o incapacitatea de a asculta pe cineva care are nevoie de simpatie.
Puteti citi cercetarea despre socializarea online.