Cu totii am auzit despre ritualuri, de dragoste, pentru bani, pentru putere sau pentru a influenta pe cineva; unele sunt considerate magice, adevarata incantatii, altele sunt pur si simplu superstitii.
Ce spune cercetarea despre ritualuri?
Chiar si in zilele noastre, cand stiinta este atat de avansata, oamenii gasesc logica in ritualuri complexe cu caracter supranatural, fapt ce reiese dintr-un studiu realizat de Universitatea Texas. Acest studiu a pornit ca o analiza psihologica asupra modului in care persoane din culturi diferite evalueaza eficienta ritualurilor si a credintelor mistice, ceea ce a adus noi informatii cu privire la gandire si felul in care oamenii gasesc sens in mod intuitiv in elementele necunoscute.
Cercetatorii afirma ca una dintre caracteristicile remarcabile ale gandirii umane este capacitatea de a explica lumea inconjuratoare folosind rationamente supranaturale. Deci elementele unui ritual sunt scornitede un sistem de gandire evoluat. Rationamentele de tip cauza-efect sunt foarte importante pentru supravietuirea omului, astfel incat este normal ca ritualurile ce pun accentul pe repetitie si pe pasi procedurali sa capete logica. Daca atunci cand faci ceva o data are efect, daca il repeti, sub forma de ritualuri magice, are un efect si mai puternic.
Repetitia si durata le face magice
Studiul a fost facut in Brazilia, o tara in care sunt foarte populare ritualurile numite “simpatias”, folosite pentru o gama variata de probleme, de la a te lasa de fumat pana la vindecarea astmului sau indepartarea ghinionului, ritualuri ce presupun numerosi pasi si repetitii. Cercetatorii le-au prezentat subiectilor diferite variante ale acestor ritualuri, modificand variabile ca numarul de repetitii, numarul de pasi, numarul de obiecte ce trebuiau folosite si prezenta elementelor religioase. Subiectilor li s-a cerut sa evalueze eficienta fiecarui ritual si s-a descoperit ca cele mai importante variabile au fost: numarul de pasi, repetitia procedurii si o durata specifica.
Pentru a vedea cum ritualurile sunt percepute in culturi diferite, acelasi studiu a fost facut si in USA, si desi subiectii nu au crezut in “simpatias” au fost inclinati sa creada in alte ritualuri ce presupuneau repetitii si pasi numerosi, cum ar fi ritualuri de vindecare a tristetii:
Intr-un vas de metal, pune frunzele unui trandafir alb. Da foc frunzelor, ia cenusa care ramane si pune-o intr-o punga de plastic mica. Ia punga si las-o la o rascruce de drumuri. Repeta pasii timp de 7 zile la rand.
Desi “simpatias” se gasesc doar in Brazilia, toate popoarele au credinte mistice si ritualuri care sunt acceptate, in care oamenii cred si in care gasesc logica, de multe ori chiar impotriva dovezilor concrete.
Noi avem descantecele – descantec de dragoste:
Se urmaresc niste pasi ”Se ia o caramida noua arsa de la cuptor, se deseneaza pe ea chipul celui ales, se baga-n foc, se arde si se pica cu seu de vita plesnita.”
Si urmeaza cuvintele magice, repetitia apare fie in cazul cuvintelor fie in cazul unor sunete sau silabe:
”Nu desemn chip de om,
Si desemn scrisu’ meu,
Ursitu’ meu
Ursat,
De Dumnezeu lăsat,
Care-o fi,
De unde-o fi,
Sa vie sa ma ia,
Ca mi-a venit vremea…”
Deci indiferent de cultura din care provii sau de nivelul de educatie, sigura ai auzit despre aceste elemente supranaturale, care fiind contruite intr-un anumit fel, par a fi magice.