Care este diferenta dintre religie si spiritualitate? Prin religie intelegem un set de credinte si de ritualuri, iar spiritualitatea este o atitudine, o concentrare asupra lucrurilor spirituale si asupra lumii spiritual. Cercetarile arata ca a fi regios este corelat cu obiceiuri mai sanatoase: consum mai mic de alcool si tutun, iar cei cu credinte spirituale, care se roaga, care practica meditatia, au un echilibru emotional mai bun, care in consecinta ii ajuta sa aiba tensiune arteriala buna.
Ce legatura este intre anxietate si religie?
Anxietatea si incertitudinea ne pot provoca sa devenim idealisti si radicali in credintele noastre religioase, reiese dintr-un studiu realizat pe 600 de subiecti, unde conditiile anxiogene au determinat participantii sa se implice cu mai mult elan in propriile idealuri si in propriile convingeri religioase.
Cercetatorii au concluzionat ca reactiile cele mai zeloase din punct de vedere religios au venit mai ales din partea subiectilor mai curajosi, cu o stima de sine crescuta, orientati si dornici de actiune, tenace, care erau deja predispusi la anxietate si care se simteau cel mai dezamagiti de obiectivele lor zilnice.
Pentru aceste reactii este responsabila motivatia reactiva de abordare caracterizata ca fiind o stare de tenacitate in care persoanele devin absorbite de telul sau idealul pe care il promoveaza. Astfel se simt puternici iar gandurile si sentimentele legate de alte probleme se retrag din campul constiintei. Desi acest tip de motivatie are in general scop adaptativ, de a reorienta persoanele spre optiuni alternative cand sufera un esec, se pare ca poate fi folosita pentru atenuarea anxietatii pe termen scurt. Prin activarea acestui tip de motivatie, se centreaza pe idealuri si convingeri si nu se mai gandesc la probleme, astfel se relaxeaza.
Religia si spiritualitatea au efecte diferite
Religia si spiritualitatea au efecte diferite asupra oamenilor, efecte care sunt complementare: se pare ca in timp ce religia ajuta la reglarea comportamentelor si a obiceiurilor sanatoase, spiritualitatea este cea care regleaza emotiile, are capacitatea de a echilibra felul in care te simti.
Autocontrolul prin credinta
Exista o cercetare care sustine ca, faptul ca se gandesc la religie, ajuta persoanele cu credinta in Dumnezeu sa aiba mai mult autocontrol mai tarziu, in sarcini si activitati care nu au nici o legatura cu religia.
Cercetarea a constat in 2 etape: prima data participantii au fost rugati sa puna in ordine o propozitie formata din cuvinte amestecate, unele de factura religioasa, altele banale. A doua etapa a fost mai dificila si a constat in sarcini care presupuneau autocontrol: suportarea unui discomfort, amanarea unei recompense, asteptarea cu rabdare si abtinerea de la reactii impulsive.
Rezultatele cercetarii arata ca participantii care prima data au pus in ordine propozitia cu cuvintele din religie, au avut si cel mai bun autocontrol, chiar si cei de la care participantii nu se asteptau.
Psihologul care a realizat studiu a afirmat ca pana atunci credea ca religia este o chestiune de credinta si ca nu existau ratiuni practice pentru religie; acum insa studiile sugereaza ca religia poate servi un rol foarte folositor in societate, promovand autocontrolul si deci comportamente si atitudini care sunt considerate civilizate.
Un alt beneficiu este o ingrosare a unei parti din creier (cortexul) care apare la persoanele care practica meditatia in mod regulat sau alte practici religioase sau care tin de spiritualitate, ceea ce se comporta ca o protectie impotriva depresiei, mai ales la persoanele care sunt predispuse la depresie. Cercetarile facute pe familiile in care parintii sufereau de depresie arata ca la 90% dintre descendentii acestor familii s-au atenuat simptomele depresive in urma practicilor din sfera de viata spiritualitate si religie.