Ce cadou cumperi copilului?
Urmatoarea scena este foarte cunoscuta: nici nu ai scos pomul de Craciun din casa si copilul tau deja si-a pierdut interesul in cadoul primit, desi tu te-ai straduit sa ii cumperi cea mai scumpa si mai noua jucarie electronica. Ai dat multi bani si ai stat la cozi si el deja s-a plictisit si se joaca din nou cu jucaria cea veche si prafuita.
Cercetarile arata ca jucaria pe care o oferi trebuie sa aiba un scop, trebuie sa ia in considerare varsta, interesele si aptitudinile copilului, sa fie amuzanta si sa incurajeze joaca pe termen lung.
Asadar jucaria ideala indeplineste urmatoarele functii:
– Construieste aptitudini fizice sau intelctuale
– Distreaza
– Stimuleaza imaginatia
– Promoveaza joaca in grup si socializarea
De multe ori o jucarie nu place pentru ca este prea complexa, cum sunt jucariile electronice moderne, sau este limitata in functii, astfel incat copilul isi pierde interesul. Pentru a preveni acest lucru jucaria trebuie sa aduca varietate, creativitate si sa provoace la elaborarea de strategii; deci orice cadou care il pune pe copil in postura de a se gandi care este cea mai buna miscare pentru a rezolva o problema este un cadou reusit (puzzle, cautarea unei comori, ghicitori).
In privinta creativitatii, orice cadou clasic (creioane de colorat, set de pictura, lut de modelat) care presupune invatare si coordonare, ofera oportunitati de invatare si formeaza dexteritate.
Oricat de frumos si interesant ar fi cadoul nu este suficient daca mediul in care creste copilul nu incurajeaza creativitatea si invatarea, de aceea familia ar trebui sa participe cu el la descoperirea jocului, copilul invata astfel aceste valori, in plus socializarea intareste legaturile dintre membrii familiei.
Nu cumpara mai multe cadouri
Specialistii in marketing impreuna cu psihologii au descoperit ca nu este bine sa dai mai mult de un cadou; daca esti tentat sa cumperi un cadou mare si unul mai mic, desi o faci sa ii arati persoanei cat de mult inseamna pentru tine, asta va scadea valoarea cadoului mai mare si a gestului in ansamblu.
Cercetatorii au descoperit ca acelasi lucru este valabil si pentru felul in care prezentam informatii, fie ca avem o prezentare sau incercam sa vindem ceva: cu cat oferi mai multe informatii pe langa mesajul principal, cu atat mesajul principal va fi perceput ca mai putin semnificativ. Efectul s-a observat si la situatiile negative: intr-o cercetare unde subiectii au fost rugati sa aleaga intre o amenda mare si o amenda mare plus 2 ore de munca in folosul comunitatii, au ales a doua varianta pentru ca li s-a parut ca diminueaza importanta amenzii.
Asadar, daca te-ai decis sa faci un cadou, trebuie sa cumperi unul singur oricat de tentant ar fi sa cheltuiesti mai multi bani, impactul asupra celui care il va primi va fi mai mare astfel.
E bine sa oferi conform valorilor tale
Daca un vegetarian va cumpara cadou pentru un prieten o masa la un restaurant specializat in preparate din carne, va simti un discomfort care il va determina sa cumpere altceva pentru a-si reafirma identitatea, ceva vegetarian.
In urma unei cercetari legate de identitate si cumpararea unui cadou, s-a observat ca subiectii care faceau un cadou care nu era conform principiilor lor, care era in contradictie cu identitatea lor si imaginea pe care si-o creasera, dupa acel cadou simteau nevoia sa cumpere inca ceva care sa fie in concordanta cu ei, chiar daca obiectul era mai ieftin si de calitate mai proasta.