Cum se naste razbunarea?

Ce pret are razbunarea

razbunareaRazbunarea este perceputa ca fiind singurul mod in care poti trece peste o nedreptate, cela care se razbuna vizeaza la momentul in care va trai satisfactia razbunarii, insa psihologii care au cercetat fenomenul sustin ca te face sa ramai blocat, nu te lasa sa evoluezi si sa inveti din experienta, iar persoanele care se razbuna sunt in general mai putin fericite decat ceilalti.

Cine se razbuna?

  • Cei care au ca ca dominante anumite valori sociale: dominarea sociala, autoritatea, sunt motivati de putere si isi doresc un statut social superior, care nu doresc sa isi strice imaginea.
  • Cultura influenteaza foarte mult razbunarea: americanii se simt ofensati si motivati sa se razbune daca le sunt incalcate drepturile, in timp ce pentru koreeni conteaza imaginea si simtul datoriei; aceste diferente ar putea alimenta diverse conflicte intre tari, unii cautand razbunare pentru ceva ce ceilalti nici nu realizeaza ca au facut. De exemplu un american ar putea cauta razbunare pentru ca nu i s-a permis sa isi spuna parerea, in timp ce un korean se ofenseaza ca este criticat in public in fata prietenilor.
  • Un colectivist va avea tendinta sa se razbune mult mai mult decat un individualist, in plus va avea tendinta sa isi doreasca razbunare si pentru un alt individ care face parte din acelasi grup ca el.
  • Emotiile principale care alimeneaza razbunarea sunt furia si rusinea.

Ce motivatie te impinge spre razbunare?

pedeapsa razbunareOchi pentru ochi si dinte pentru dinte! Razbunarea apare in multe societati, participantii au mult de suferit si nu par sa aiba nimic de castigat, iar la un moment dat nici nu mai tin minte de la ce a inceput conflictul. Cercetatori din psihologia sociala afirma ca razbunarile sunt costisitoare din punct de vedere al evolutiei societatii, astfet incat nu au sens sa se dezvolte in continuare, fapt care a marit curiozitatea legata de originea lor.

Din punct de vedere social, pedeapsa pentru un comportament care incalca regulile, este costisitoare, nu doar pentru cel pedepsit, ci si pentru cel care pedepseste, ambii pentru a-si atinge scopul trebuie sa foloseasca resurse. Cu toate acestea pedeapsa este destul de raspandita atat la oameni cat si la animale. Studiile au aratat deja ca razbunarile care apar doar intre 2 indivizi nu rezista in timp pentru ca cel mai logic raspuns daca unul nu coopereaza este ca nici celalalt sa nu coopereze, astfel stingandu-se conflictul. In consecinta razbunarea, vendeta, are mai multe sanse sa se dezvolte in grupuri de cate 3 sau mai multi indivizi.

Pedeapsa sau razbunare?

S-a realizat o cercetare pentru a intelege ce anume ce motivatie are pedeapsa, initial se credea ca pedeapsa are ca motivatie razbunarea, insa s-a concluzionat ca pedepsim doar pe pe cei pe care ii consideram ca au trisat, si dintre cei care triseaza, doar pe cei care au dobandit beneficii mai mari decat subiectii care aveau posibilitatea de a se razbuna.

Cercetarea a avut ca scenariu un joc in care fiecare membru al unui grup trebuia sa puna la comun capital, in beneficiul tuturor membrilor (cooperarea); de-a lungul jocului toti au avut ocazia de a-i pedepsi pe cei care au pus la comun prea putin capital, sau sa fie pedepsiti la randul lor; astfel incat s-au nascut diferite razbunari, mai ales daca pedeapsa era nedreapta sau prea mare. Cu toate aceastea jucatorii au reusit sa mareasca nivelul de cooperarea prin mecanismul pedepselor, chiar prin intarzierea pedepselor atunci cand anticipau o razbunare.

Acelasi joc care s-a desfasurat doar intre 2 indivizi a avut ca rezultate aproape nici o pedeapsa si foarte putine razbunari. Care este cauza? Cand sunt doar 2 costurile sunt prea mari, insa in grup beneficiul este sentimentul de dreptate si cooperare; ceea ce explica razbunarile foarte grave (vendeta).

Asadar razbunarile au mai multe roluri sociale, regleaza felul in care se rezolva conflictul si previne pedeapsa nedreapta sau prea mare; asa se explica faptul ca razbunarea, vendeta, apare mai mult in zonele sau in tarile in care autoritatile nu au destula putere, astfel incat indivizii se comporta ca instante de judecata si pedeapsa.

Psiholog Timișoara

Vorbește cu psihologul! Ai ajuns aici pentru că probabil ai nevoie de ajutorul unui psiholog. Putem discuta despre problemele tale, te pot ghida în luarea deciziilor și te pot ajuta să îți atingi obiectivele. Cabinetul psihologului este un spațiu confortabil unde, în mod confidential și securizant, te poți deschide și dezvolta.

Crezi că ai un simptom? Nu te simți bine? Sau poate ai trecut printr-un moment greu și ai nevoie de sprijin de specialitate?
Îți mai recomand

Oxitocina, hormonul dragostei, secretat in criza  Hormonul iubirii, cunoscut sub numele de oxitocina, este in general secretat atunci cand suntem cu persoana iubita, si in mod deosebit cand avem contact fizic cu acea persoana. Hormonul…

“Nu stiu de ce dar mi-e antipatic” Cand folosim intuitia? Unii ar spune absolut in fiecare moment al zilei cand ne confruntam cu luarea unei decizii; este usor de recunoscut acel moment pentru ca luam…

Unii oameni nu simt niciodata fiori cand asculta muzica (8% din populatie), altii de multe ori spun ca li se face pielea de gaina, adica simt la nivel fizic emotia transmisa de muzica. Cercetatorii au…

Mesajele pe telefon creeaza distanta in cuplu In ultimul timp folosim tehnologia mai mult ca oricand pentru a comunica, si multe cupluri recunosc faptul ca atunci cand au discutii serioase, certuri sau trebuie sa isi ceara…

Cei darnici sunt pedepsiti pentru nonconformism Un studiu demonstreaza ca membrii unui grup ii pedepsesc pe ceilalti membri care sunt generosi prin respingerea lor, chiar daca de generozitate lor beneficiaza toata lumea; fiind iesit din comun de…

Dependenta de telefonul mobil Esti convins ca nu poti iesi din casa fara telefon? Daca ti se termina bateria devii disperat sa gasesti o sursa de energie, iar cand nu ai semnal te cuprinde un…

Nu folosi cuvinte ca “sunt gras!” Cuvintele cu care ne descriem sunt foarte importante pentru ca ele influenteaza felul in care ceilalti ne percep. Cercetarea a constat in a arata o serie de poze cu femei…

Cum facem alegerea? O mancare din care s-a scos 90% din grasime suna mult mai apetisant decat o mancare cu continut de 10% grasime, si chiar daca este vorba despre alegeri identice, oamenii tot o…

Care este diferenta dintre el si ea in socializarea online? In urma unui studiu realizat pe indivizi care petrec mult timp online, mai ales jucandu-se, s-a concluzionat ca modul in care isi organizeaza barbatii contactele…

Cu totii am auzit despre ritualuri, de dragoste, pentru bani, pentru putere sau pentru a influenta pe cineva; unele sunt considerate magice, adevarata incantatii, altele sunt pur si simplu superstitii. Ce spune cercetarea despre ritualuri?…

Cercetari despre tristete, prietenie si costul lor V-ati gandit vreodata ca nu doar obiectele concrete, ci si tristetea poate sa aiba un pret. Se stie ca emotiile ne pot afecta modul de luare a deciziilor…

Nesiguranta in relatia de cuplu poate fi la fel de daunatoare ca si singuratatea, ambele ducand la probleme de sanatate. Nesiguranta in relatie Persoanele care se simt nesigure in legatura cu propria relatie ar putea…