O femeie victima – stereotipul femeii abuzate
Un studiu care a pornit de la chestionarele aplicate de politie in legatura cu crimele facute de victimele violentei domestice, arata ca in cazul in care o femeie isi ucide sotul violent, cu cat este mai atragatoare cu atat este considerata mai vinovata.
Din punct de vedere psiho-social s-a demonstrat deja ca aspectul fizic poate influenta felul in care esti perceput la munca sau la scoala, in acest caz credintele sunt de forma “ce este frumos este bun”, insa in cazul violentei domestice este total diferit.
Observandu-se acest efect, s-a construit o cercetare in care se prezentau 2 povesti false cu 2 tipuri de femeie acuzate pentru ca si-au ucis sotul; apararea sustinea ca femeia fusese abuzata timp de multi ani si ca l-a ucis din legitima aparare.
Intr-una dintre povesti femeia era descrisa ca stereotipul de femeie abuzata, in cealalta nu:
- o femeie era tanara, batuta, deteriorata fizic si fragila; avea copiii si depindea financiar de sot.
- cealalta femeie este fara copii, lucreaza in consultanta financiara, a fost casatorita timp de 10 ani iar in timpul procesului este bine imbracata si calma in discursul sau.
Participantii la cercetare au fost rugati sa isi asume rolul juratilor si sa raspunda la o serie de intrebari, conturandu-se astfel un stereotip: femeia abuzata. Femeia care nu corespunde stereotipului a fost vazuta ca avand mai mult control asupra situatiei, ceea ce a insemnat mai multa vina pentru participantii la cercetare. De asemenea participantii au completat si o scala de ostilitate/viziune traditionalista asupra rolului sexelor, si tocmai cei cu scorurile mai mari au considerat ca victima mai atragatoare mai vinovata.
Stereotip: „frumos inseamna bun”
Desi am fost cu totii avertizati sa nu judecam dupa aparente, tot o face atunci cand credem ca aspectul exterior al unei persoane reflecta ceva semnificativ despre personalitatea sa. La fel ca si stereotipul victimei prezentat mai sus, este si stereotipul “frumos inseamna si bun”; psihologii au analizat legatura dintre trasaturi de personalitate si valorile individului, si aspectul sau fizic.
Se pare ca exista urmatorul stereotip: oamenii in general considera femeile atragatoare ca avand o personalitate mai placuta, ca fiind mai agreabile, mai sociabile, extravertite, constiincioase, deschise la noi experiente si mai stabile emotional decat femeile mai putin atragatoare fizic.
In ceea ce priveste valorile, femeile atragatoare sunt asociate doar cu o valoare de catre ceilalti: perseverenta de a atinge obiectivele.
Ce valori are o femeie frumoasa?
Cand au fost intrebate femeile atragatoare despre valori si li s-a evaluat personalitatea, rezultatele arata ca de desi ceilalti le considera tolerante si independente, ele sunt de fapt mai conformiste si centrate pe sine, orientate catre promovarea propriei persoane. Asadar nu exista nici o legatura intre frumusete si valori inalte sau personalitate placuta.
Cercetarea scoate la lumina erorile de gandire care pot influenta astfel de procese si importanta unor factori externi asupra situatiei judecate, iar daca in cazul unei crime juratii isi bazeaza decizia pe un stereotip, concluziile se pot extinde si la alte situatii similare.