Motive pentru a spune adevarul
Se pare ca a spune adevarul atunci cand esti tentat sa minti poate imbunatati semnificativ sanatatea ta fizica si psihica. Un studiu realizat pe 110 subiecti din Statele Unite ale Americii timp de 10 saptamani, care au raportat initial o medie de 11 minciuni pe saptamana. Aproximativ jumatate din subiecti au fost instruiti sa nu mai spuna minciuni mari sau mici pe timpul celor 10 saptamani, iar cealalta jumatate a servit drept grup de control, deci nu a primit nici o instructiune. Ambele grupe au completat saptamanal chestionare despre sanatate si relatii sociale si au fost supusi testului poligraf pentru a masura numarul de minciuni spuse.
In decursul celor 10 saptamani, relatia dintre a minti mai putin si imbunatatirea sanatatii a crescut semnificativ in grupul celor care nu aveau voie sa minta, de exemplu atunci cand minciunile au scazut cu 3, si problemele de sanatate mentala raportate au scazut cu 4 (tensiune, melancolie), de asemenea s-au raportat cu 3 mai putine probleme de sanatate fizica (gat inflamat, dureri de cap).
Membrii grupului care nu au avut voie sa minta, cand s-a ajuns la saptamana a cincea, s-au descris in chestionare ca fiind mai onesti, iar despre relatiile lor au raportat ca au devenit mai apropiate si ca in general interactiunile lor sociale au mers mai bine.
Cand au fost rugati sa descrie eforturile lor de a nu minti, participantii au spus ca au realizat ca pot pur si simplu sa spuna adevarul despre realizarile lor zilnice, in loc sa exagereze, iar altii au povestit cum au incetat sa mai gaseasca scuze pentru ca au intarziat sau pentru ca nu au reusit sa indeplineasca o sarcina. Altii au spus ca au reusit sa nu minta raspunzand la o intrebare neplacuta cu o alta intrebare. Factorul care a dus la o sanatate mai buna a fost tocmai relationarea mai buna si imbunatatirea imaginii participantilor despre propria persoana.
Mintea incostienta poate detecta un mincinos
Cand vine vorba despre detectarea unui mincinos, se pare ca asocierile noastre automate, deci mintea inconstienta, par a fi mai pricepute decat mintea constienta. Cercetarile arata ca in mod constient cautam comportamente stereotip care reprezinta minciuna si care ar fi reprezentative pentru un mincinos, cum ar fi directia privirii sau miscarile agitate, dar care nu intotdeauna sunt indicatori buni.
Statistica spune ca oamenii sunt foarte slabi in a detecta un neadevar, fiind capabili sa recunoasca in mod constient doar 54% din situatiile in care sunt mintiti, asadar mai bine ne-am baza deciziile pe intuitie, cel putin cand vine vorba de a distinge intre ceva fals si ceva adevarat.
Te simti mai bine daca spui adevarul
S-au studiat imagini ale creierului persoanelor cand mint pentru a obtine o recompensa, cu creierul persoanelor care spun adevarul pentru a obtine aceeasi recompensa, iar rezultatele arata ca persoanele care spun adevarul simt mai multa satisfactie. Aceeasi cercetatori, specializati in neuropsihologie sustin ca atunci cand spui o minciuna, lobul frontal al creierului este mai activ decat atunci cand spui adevarul, deci atunci cand minti folosesti mai multe resurse, “te costa” mai mult.