Imagini traumatizante care imbolnavesc

Ce efect au imaginile din mass-media?

imagini traumatizanteJurnalistii care lucreaza cu imagini de o violenta extrema sunt expusi unui risc foarte mare de a dezvolta reactii psihice puternice, inclusiv stres posttraumatic. Cercetarile din trecut au scos la iveala faptul ca jurnalistii care au fost trimisi in razboaie au fost diagnosticati cu depesie majora si stres posttraumatic, reactii pe care ceilalti jurnalisti, care realizau un alt fel de stiri, nu le aveau. Concluzia cercetatorilor din psihologie a fost ca simpla expunere la imagini traumatizante poate fi foarte periculoasa pentru sanatatea psihica a individului, chiar daca nu le-a fost pusa in pericol viata in mod direct.

Un al doilea studiu a urmarit explicarea efectului persistent in constiinta sociala al “traumelor colective” cum ar fi dezastrele naturale sau atacurile teroriste, iar concluziile au fost ca imaginile vehiculate in mass-media pot avea un efect de lunga durata asupra mentalului si fizicului celor care le vizioneaza.

Cercetarile s-au facut pe persoane care au asistat la televizor la evenimentele din USA de la 11 septembrie 2001 si la documentarele despre razboiul din Iraq, iar cei care au urmarit mai mult de 4 ore pe zi de imagini au declarat simptome de stres acut si de stres posttraumatic, iar 3 ani mai tarziu au avut probleme de ordin fizic. Cele mai traumatizante imagini au fost considerate cele cu soldati in timp ce se luptau si cele cu soldati decedati.
Cercetatarea a evaluat starea subiectilor inainte de evenimente, imediat dupa (la 9 zile, la 14 zile si la 1 luna) si la trei ani dupa aceea.

Imagini care dor la propriu

familie speriata de imagini de la televizorO cercetare asupra efectelor imaginilor traumatizante arata ca expunerea la astfel de imagini duce la intensificarea durerii la persoanele cu boli cronice, care in mod normal sufera de durere cronica, si la scaderea pragului de sensibilitate la durere in general, astfel incat subiectii care au participat la cercetare au resimtit dureri mult mai puternice dupa urmarirea unor stiri despre atacuri teroriste.

Psihoterapia in stresul posttraumatic

In cazul in care ai suferit o trauma sau ai asistat la un eveniment traumatizant care a declansat in tine o reactie emotionala puternica, este nevoie de psihoterapie; studiile arata ce cea mai eficienta tehnica este cea prin expunere, fie in vivo fie in plan imaginar, tehnica prin care persoana ia contact cu situatiile, locurile si persoanele pe care le evita in urma experientei traumatizante. Expunerea repetata la pericolul perceput duce la desensibilizarea persoanei si la infirmarea asteptarilor acestei de a fi ranit in situatia respectiva, astfel reducand si nivelul de frica.

Rezultatele cercetarilor au avut ca scop atentionarea in legatura cu viralitatea multor materiale pe internet (poze, filme) sau la televizor, care sub pretextul de informare in masa sunt vizionate de foarte multe persoane; de fapt sunt folositoare doar celor care le lanseaza, cei care le urmaresc neavand decat de pierdut. De asemenea cercetatorii au subliniat ca nu trebuie intelesi ca fiind promotori ai cenzurii, ci doar a prudentei in consumul de mass-media, pentru ca stirile sa aiba rol informativ fara sa capete efect de imagini traumatizante.

Crezi că ai un simptom? Nu te simți bine? Sau poate ai trecut printr-un moment greu și ai nevoie de sprijin de specialitate?
Îți mai recomand

Oxitocina, hormonul dragostei, secretat in criza  Hormonul iubirii, cunoscut sub numele de oxitocina, este in general secretat atunci cand suntem cu persoana iubita, si in mod deosebit cand avem contact fizic cu acea persoana. Hormonul…

“Nu stiu de ce dar mi-e antipatic” Cand folosim intuitia? Unii ar spune absolut in fiecare moment al zilei cand ne confruntam cu luarea unei decizii; este usor de recunoscut acel moment pentru ca luam…

Unii oameni nu simt niciodata fiori cand asculta muzica (8% din populatie), altii de multe ori spun ca li se face pielea de gaina, adica simt la nivel fizic emotia transmisa de muzica. Cercetatorii au…

Mesajele pe telefon creeaza distanta in cuplu In ultimul timp folosim tehnologia mai mult ca oricand pentru a comunica, si multe cupluri recunosc faptul ca atunci cand au discutii serioase, certuri sau trebuie sa isi ceara…

Cei darnici sunt pedepsiti pentru nonconformism Un studiu demonstreaza ca membrii unui grup ii pedepsesc pe ceilalti membri care sunt generosi prin respingerea lor, chiar daca de generozitate lor beneficiaza toata lumea; fiind iesit din comun de…

Dependenta de telefonul mobil Esti convins ca nu poti iesi din casa fara telefon? Daca ti se termina bateria devii disperat sa gasesti o sursa de energie, iar cand nu ai semnal te cuprinde un…

Nu folosi cuvinte ca “sunt gras!” Cuvintele cu care ne descriem sunt foarte importante pentru ca ele influenteaza felul in care ceilalti ne percep. Cercetarea a constat in a arata o serie de poze cu femei…

Cum facem alegerea? O mancare din care s-a scos 90% din grasime suna mult mai apetisant decat o mancare cu continut de 10% grasime, si chiar daca este vorba despre alegeri identice, oamenii tot o…

Care este diferenta dintre el si ea in socializarea online? In urma unui studiu realizat pe indivizi care petrec mult timp online, mai ales jucandu-se, s-a concluzionat ca modul in care isi organizeaza barbatii contactele…

Cu totii am auzit despre ritualuri, de dragoste, pentru bani, pentru putere sau pentru a influenta pe cineva; unele sunt considerate magice, adevarata incantatii, altele sunt pur si simplu superstitii. Ce spune cercetarea despre ritualuri?…

Cercetari despre tristete, prietenie si costul lor V-ati gandit vreodata ca nu doar obiectele concrete, ci si tristetea poate sa aiba un pret. Se stie ca emotiile ne pot afecta modul de luare a deciziilor…

Nesiguranta in relatia de cuplu poate fi la fel de daunatoare ca si singuratatea, ambele ducand la probleme de sanatate. Nesiguranta in relatie Persoanele care se simt nesigure in legatura cu propria relatie ar putea…