Cercetare despre invidia pe Facebook
O parte din utilizatorii Facebook simt invidie si frustrare. In urma unui studiu realizat de Insitutul de Informatica din Berlin s-a ajuns la concluzia ca mai mult de o treime din utilizatorii platformei de socializare simt emotii negative dupa utilizare, in mod deosebit frustrare pentru ca sunt invidiosi pe prietenii din lista lor, vazandu-le statusuri care exprima bucurie. Subiectii care au participat la studiu au fost ezitanti initial in a recunoaste ca in urma comparatiei sociale cu profilul si statusurile aparent de success al prietenilor, simt invidie; rezultatele indica faptul ca persoanele care nu participa activ la socializarea online, care comunica cel mai putin pe retea, si care il folosesc doar pentru a urmari stirile si ce au mai facut nou cei din lista de prieteni, resimt cel mai puternic emotii negative.
Cercul vicios al invidiei
Un alt rezultat al cercetarii arata ca o cincime din evenimentele care provoaca invidie in viata indivizilor are loc pe FB, ceea ce face ca persoanele sa “infrumuseteze” profilul propriu, ceea ce provoaca mai departe invidie la altii. Reteaua de socializare este un mediu propice pentru persoane sa se reinventeze, sa isi creeze o imagine pozitiva si de multe ori nerealista, iar frustrarea care insoteste invidia este nascuta din influenta foarte mare pe care o are comparatia pe care o fac intre sine si ceilalti; un profil pozitiv al unui prieten, care sugereaza mai mult succes decat am eu, inseamna ca eu nu sunt destul de bun, ceea ce duce la scaderea stimei de sine.
Pozele legate de vacante si petrecerea timpului liber se pare ca sunt subiectul care provoaca invidia la cei mai multi utilizatori.
Facebook si satisfactia in viata
S-a stabilit si o corelatie intre invidie pe FB si satisfactia la nivel general in viata individului, s-a concluzionat ca utilizatorii pasivi sunt cei care sunt cei mai nesatisfacuti in viata, in general. Rezultatele arata pe de o parte rolul foarte important pe care il are platforma, si socializarea online in general in viata individului modern, si pe de alta parte cat de saraca poate fi viata sociala in ultimul timp; o solutie la acest fenomen ar fi dezvoltarea socializarii fata in fata si implicarea in cat mai multe activitati care sa aduca satisfactie, deci ar fi bine sa nu te mai uiti la statusuri, si sa treci la actiune.