Sportul si psihicul

Iluziile vizuale imbunatatesc performanta sportivilor

cum poti imbunatati performanta in sportul tras cu arculUn mod de a trage exact la tinta este de a-ti imagina ca tinta este de fapt mai mare, aceasta este concluzia surprinzatoare la care au ajuns cercetatorii care au studiat o echipa la aruncarea discului care a castigat medalia de aur la nivel mondial. Atunci cand atletii se uita fix la tinta – “quiet eye” – executa mai multe aruncari libere si inscriu mai multe puncte. Sportul cere performanta, oare se poate manipula tinta astfel incat sa fie afectata performanta? 36 de subiecti au aruncat la 2 tinte diferite ca marime, una aparand mai mare datorita unui proiector. Iluzia a functionat, aruncatorii au inscris mai multe puncte in tinta care parea mai mare, explicatia fiind urmatoarea: daca tinta pare mai mare si aruncatorilor le-a crescut increderea in fortele proprii, ceea ce a influentat si performanta.

Ritualuri caraghioase inainte de meci

Cercetarile arata ca sportul este influentat de credintele noastre: purtatul lenjeriei norocoase, ascultarea melodiei norocoase sau dansul Haka ar putea chiar sa imbunatateasca performanta sportiva. Se pare ca activarea unei superstitii prin a spune ceva specific “bafta” sau prin folosirea unui talisman chiar da rezultate; talismanele chiar pot mari increderea si senzatia ca suntem mai buni la ceea ce facem, pot ajuta la stabilirea de obiective mai inalte decat de obicei, pot ajuta la depunerea unui efort suplimentar si la reusita. Cu toate acestea, daca nu crezi in el talismanul nu te va ajuta la nimic, indiferent cate ritualuri ai practica.

sport de performantaNu iti tine un discurs incurajator, pur si simplu urmareste-ti propriile instructiuni

Daca te surprinzi spunandu-ti “O sa reusesti!” cand esti intr-un moment important intr-un joc, cel mai bine este sa-ti explici miscare cu miscare ce ai de facut. Cercetatorii au facut distinctie intre discursurile motivationale pe care si le administreaza jucatorii si discursurile prin care isi dau intructiuni, moment in care sportivii se concentreaza pe miscarea sau sarcina specifica pe care o au de efectuat: “Concentreaza-te!” sau “Ridica-ti cotul!”; s-a descoperit ca motivarea cu discursuri generale nu este la fel de eficienta ca repetarea instructiunilor de realizare a sarcinii.

Se pare ca monologul intern poate imbunatati concentrarea in momentul in care practici sportul, poate mari increderea in sine, regleaza modul in care este depus efortul si controleaza reactiile cognitive si emotionale. Discursurile autoadministrate care presupun instructiuni s-au dovedit mai folositoare pentru sporturile care presupun miscari mai fine, si sarcini noi comparativ cu cele deja bine invatate.

 

Sportul strica daca e prea mult

Sa faci prea mult sport are acelasi efect asupra ta ca atunci cand nu faci deloc; s-au comparat raspunsurile a 1200 de tineri in privinta numarului de ore de activitate fizica facuta saptamanal si nivelul calitatii vietii – sanatate fizica si psihica. Rezultatele ii impart pe participanti in trei categorii, cei care fac cel mai mult sport, o categorie medie si una cu cei care fac cel mai putin, se pare ca in ceea ce piveste calitatea vietii, cei cu scorurile cele mai mari la sport au calitatea vietii ca cei care au scorurile cele mai mici la sport, deci si in acest caz este nevoie de echilibru. Cercetatorii sustin ca cei mai sanatosi indivizi sunt cei care fac o medie de 14 ore de sport pe saptamana, iar tot ceea ce este peste 14 ore pare a face mai mult rau decat bine, sportul incetand sa mai aiba rol de protectie pentru sanatate.

Crezi că ai un simptom? Nu te simți bine? Sau poate ai trecut printr-un moment greu și ai nevoie de sprijin de specialitate?
Îți mai recomand

Oxitocina, hormonul dragostei, secretat in criza  Hormonul iubirii, cunoscut sub numele de oxitocina, este in general secretat atunci cand suntem cu persoana iubita, si in mod deosebit cand avem contact fizic cu acea persoana. Hormonul…

“Nu stiu de ce dar mi-e antipatic” Cand folosim intuitia? Unii ar spune absolut in fiecare moment al zilei cand ne confruntam cu luarea unei decizii; este usor de recunoscut acel moment pentru ca luam…

Unii oameni nu simt niciodata fiori cand asculta muzica (8% din populatie), altii de multe ori spun ca li se face pielea de gaina, adica simt la nivel fizic emotia transmisa de muzica. Cercetatorii au…

Mesajele pe telefon creeaza distanta in cuplu In ultimul timp folosim tehnologia mai mult ca oricand pentru a comunica, si multe cupluri recunosc faptul ca atunci cand au discutii serioase, certuri sau trebuie sa isi ceara…

Cei darnici sunt pedepsiti pentru nonconformism Un studiu demonstreaza ca membrii unui grup ii pedepsesc pe ceilalti membri care sunt generosi prin respingerea lor, chiar daca de generozitate lor beneficiaza toata lumea; fiind iesit din comun de…

Dependenta de telefonul mobil Esti convins ca nu poti iesi din casa fara telefon? Daca ti se termina bateria devii disperat sa gasesti o sursa de energie, iar cand nu ai semnal te cuprinde un…

Nu folosi cuvinte ca “sunt gras!” Cuvintele cu care ne descriem sunt foarte importante pentru ca ele influenteaza felul in care ceilalti ne percep. Cercetarea a constat in a arata o serie de poze cu femei…

Cum facem alegerea? O mancare din care s-a scos 90% din grasime suna mult mai apetisant decat o mancare cu continut de 10% grasime, si chiar daca este vorba despre alegeri identice, oamenii tot o…

Care este diferenta dintre el si ea in socializarea online? In urma unui studiu realizat pe indivizi care petrec mult timp online, mai ales jucandu-se, s-a concluzionat ca modul in care isi organizeaza barbatii contactele…

Cu totii am auzit despre ritualuri, de dragoste, pentru bani, pentru putere sau pentru a influenta pe cineva; unele sunt considerate magice, adevarata incantatii, altele sunt pur si simplu superstitii. Ce spune cercetarea despre ritualuri?…

Cercetari despre tristete, prietenie si costul lor V-ati gandit vreodata ca nu doar obiectele concrete, ci si tristetea poate sa aiba un pret. Se stie ca emotiile ne pot afecta modul de luare a deciziilor…

Nesiguranta in relatia de cuplu poate fi la fel de daunatoare ca si singuratatea, ambele ducand la probleme de sanatate. Nesiguranta in relatie Persoanele care se simt nesigure in legatura cu propria relatie ar putea…