Autoafirmarea are efecte puternice: cercetarile arata ca poate diminua anxietatea si stresul, ne intareste in fata amenintarilor care ne ataca identitatea/integritatea psihica, in timp ce ne ajuta sa ramanem deschisi ideii ca mai este loc de imbunatatiri.
Cum functioneaza? O explicatie ar fi ca prin autoafirmare ne expunem mai mult amenintarilor si feed-back-ului nefavorabil, astfel incat ne obliga sa fim si mai atenti la propriile greseli.
Ce este autoafirmarea?
Autoafirmarea inseamna a recunoaste si a afirma in mod asertiv, adica cu respect pentru ceilalti si accent pe sine, propria existenta si propria valoare.
Autoafirmarea in psihologie
Aceasta teorie sustine ca oamenii sunt motivati in mod fundamental sa isi pastreze integritatea, sa pastreze o imagine pozitiva despre sine, ca fiind buni si capabili sa controleze si sa prezica consecinte importante. In cercetare in domeniul autoafirmarii s-a urmarit in general felul in care oamenii isi pastreaza integritatea si cum reactioneaza daca le este amenintata perceptia despre sine.
Studiu despre autoafirmare si performanta
S-a realizat o cercetare care a impartit subiectii in 2 grupuri, unul in care erau nevoiti sa se autoafirme: li s-a cerut sa dea note unor valori din 6 categorii (estetica, social, politic, religie, economie, teorii) si sa scrie motivele lor, si unul in care nu exista aceasta conditie: au primit aceleasi valori, insa au trebuit sa scrie de ce valoarea cu cea mai mare nota nu este importanta pentru ei (astfel s-a subminat autoafirmarea).
Dupa aceea subiectii au participat la un test de autocontrol, in care li s-a spus sa apese un buton cand aparea litera M pe ecran, iar cand aparea W trebuiau sa se abtina de la a apasa. Participantii primeau feed-back negativ de fiecare data cand greseau, li se striga “Gresit!” pentru a mari senzatia de amenintare. In acelasi timp li se urmarea activitatea cerebrala folosind electroencefalograma.
Rezultate obtinute in cercetare
Rezultatele arata ca subiectii care s-au autoafirmat au avut si performante mai bune la testul de autocontrol, iar in urma comparatiei dintre electroencefalograme, s-a descoperit o atentie si constientizare mai mare a greselilor lor.
Cercetatorii au concluzionat ca autoafirmarea i-a determinat pe subiecti sa constientizeze mai mult propriile erori si sa fie mai sensibili cand gresesc, fapt care le-a influentat performanta, facand mai putine greseli si corectand mai usor greselile; asadar stresul produs de propriile noastre greseli este benefic pe termen lung, iar pentru stima de sine si pentru confortul nostru psihic in general autoafirmarea este sanatoasa.