Autoafirmarea duce la performante mari

autoafirmarea performantaAutoafirmarea are efecte puternice: cercetarile arata ca poate diminua anxietatea si stresul, ne intareste in fata amenintarilor care ne ataca identitatea/integritatea psihica, in timp ce ne ajuta sa ramanem deschisi ideii ca mai este loc de imbunatatiri.
Cum functioneaza? O explicatie ar fi ca prin autoafirmare ne expunem mai mult amenintarilor si feed-back-ului nefavorabil, astfel incat ne obliga sa fim si mai atenti la propriile greseli.

Ce este autoafirmarea?

Autoafirmarea inseamna a recunoaste si a afirma in mod asertiv, adica cu respect pentru ceilalti si accent pe sine, propria existenta si propria valoare. 

Autoafirmarea in psihologie

Aceasta teorie sustine ca oamenii sunt motivati in mod fundamental sa isi pastreze integritatea, sa pastreze o imagine pozitiva despre sine, ca fiind buni si capabili sa controleze si sa prezica consecinte importante. In cercetare in domeniul autoafirmarii s-a urmarit in general felul in care oamenii isi pastreaza integritatea si cum reactioneaza daca le este amenintata perceptia despre sine.

Studiu despre autoafirmare si performanta

S-a realizat o cercetare care a impartit subiectii in 2 grupuri, unul in care erau nevoiti sa se autoafirme: li s-a cerut sa dea note unor valori din 6 categorii (estetica, social, politic, religie, economie, teorii) si sa scrie motivele lor, si unul in care nu exista aceasta conditie: au primit aceleasi valori, insa au trebuit sa scrie de ce valoarea cu cea mai mare nota nu este importanta pentru ei (astfel s-a subminat autoafirmarea).

Dupa aceea subiectii au participat la un test de autocontrol, in care li s-a spus sa apese un buton cand aparea litera M pe ecran, iar cand aparea W trebuiau sa se abtina de la a apasa. Participantii primeau feed-back negativ de fiecare data cand greseau, li se striga “Gresit!” pentru a mari senzatia de amenintare. In acelasi timp li se urmarea activitatea cerebrala folosind electroencefalograma.

Rezultate obtinute in cercetare

Rezultatele arata ca subiectii care s-au autoafirmat au avut si performante mai bune la testul de autocontrol, iar in urma comparatiei dintre electroencefalograme, s-a descoperit o atentie si constientizare mai mare a greselilor lor.

Cercetatorii au concluzionat ca autoafirmarea i-a determinat pe subiecti sa constientizeze mai mult propriile erori si sa fie mai sensibili cand gresesc, fapt care le-a influentat performanta, facand mai putine greseli si corectand mai usor greselile; asadar stresul produs de propriile noastre greseli este benefic pe termen lung, iar pentru stima de sine si pentru confortul nostru psihic in general autoafirmarea este sanatoasa.

Crezi că ai un simptom? Nu te simți bine? Sau poate ai trecut printr-un moment greu și ai nevoie de sprijin de specialitate?
Îți mai recomand

Daca e agresiv inseamna ca te place. Stim cu totii ce inseamna un barbat narcisist, iar cercetarile arata ca impresia lui ca ar fi privat de admiratia si satisfactia care i se cuvin si lipsa sa…

Probabil foarte putini isi imagineaza ca ar exista o legatura intre degete, mai precis lungimea lor, si psihologie.  Ai inelarul mai mare decat aratatorul?   Degetul aratator mult mai scurt decat inelarul apare din cauza…

Care este diferenta dintre el si ea in socializarea online? In urma unui studiu realizat pe indivizi care petrec mult timp online, mai ales jucandu-se, s-a concluzionat ca modul in care isi organizeaza barbatii contactele…

Nesiguranta in relatia de cuplu poate fi la fel de daunatoare ca si singuratatea, ambele ducand la probleme de sanatate. Nesiguranta in relatie Persoanele care se simt nesigure in legatura cu propria relatie ar putea…

Autoafirmarea are efecte puternice: cercetarile arata ca poate diminua anxietatea si stresul, ne intareste in fata amenintarilor care ne ataca identitatea/integritatea psihica, in timp ce ne ajuta sa ramanem deschisi ideii ca mai este loc…

A fi mama sau sef? S-a descoperit o corelatie intre activitatea de acasa a femeilor, cu referire in mod deosebit la luarea deciziilor, si lipsa de implicare la serviciu, ceea ce in cazul barbatilor nu este…

vrei sa fii fericit

Ce inseamna sa fii fericit? Toata ziua se vorbeste despre fericire, toata lumea isi doreste sa fie fericita, insa de multe ori ramane la nivel de concept abstract. Ce e rau in a fi fericit? Oare…

Cata incredere ai in tine? Cercetatorii au demonstrat de mai multe ori ca adesea oamenii se supraestimeaza si au mai multa incredere in ceea ce pot face decat capacitatea lor reala; au tendinta sa creada…

Au slabit dar sunt percepute tot obeze Studiul a constat in citirea de catre tineri barbati si femei a 4 tipuri de descrieri: o femeie care slabise 32 de kg, o femeie cu greutatea stabila,…

Singuratatea, exact ca o gripa, se poate raspandi intre membrii unui grup. Cauzele acestui fenomen ar fi faptul ca persoanele singure se plang altor persoane, astfel fiind si mai mult marginalizate si pierzand singurii prieteni…

Cu totii cunoastem notiunea de nevasta si toate implicatiile rolului sau social, ce se asteapta societatea de la noi in momentul in care ne asumam un anumit rol:  pilon spiritual al familiei, sursa de intelepciune,…

Eu am atribute, credinte, dorinte, principii de actiune prin care ma disting de ceilalti, toate aceste elemente formeaza o identitate, este motivul pentru care multe femei nu isi mai schimba numele cand se casatoresc sau devin frustrate…