Singuratatea, exact ca o gripa, se poate raspandi intre membrii unui grup.
Cauzele acestui fenomen ar fi faptul ca persoanele singure se plang altor persoane, astfel fiind si mai mult marginalizate si pierzand singurii prieteni pe care ii aveau deja; ca o consecinta prietenii carora s-au plans isi reduc si ei numarul de prieteni, astfel incat cu cat esti situat intr-o pozitie mai apropiata de marginea retelei sociale, cu atat ai mai multe sanse sa ii “contaminezi” pe cei din jurul tau cu aceeasi problema.
Avand in vedere toate problemele de sanatate asociate cu singuratatea, atat fizice cat si psihice, este important ca cei singuri sa fie detectati la timp si integrati in grupurile sociale. Un studiu realizat longitudinal pe 5209 subiecti, incepand cu anul 1948, si s-a extins la 12000 de persoane, la urmasii subiectilor din faza initiala a studiului. S-a tinut evidenta istoriei prieteniilor subiectilor si a nivelului senzatiei de singuratate a acestora. Femeile, datorita faptului ca se bazeaza mai mult pe suportul emotional, au afirmat ca se simt mai singure decat barbatii, iar faptul ca schimbau grupul de prieteni s-a dovedit a fi mult mai relevant decat faptul ca schimbau grupul familial. Asadar, in cazul in care esti femeie, singuratatea te afecteaza mai mult, si iti poate provoca probleme de sanatate si poate duce la si mai multa singuratate.
Singuratatea e buna de Valentine’s?
Desi pare dificil sa gasesti avantaje in a te simti singur, exista autori care sustin ca totusi sunt si parti pozitive; desi persoanele care sunt in relatii fericite ii percep in mod negativ pe cei care sufera de singuratate, totusi se pare ca singuratatea promoveaza capacitatea de supravietuire genetica a individului.
In ciuda atitudinii negative fata de singuratici, exista si vesti bune daca te prinde ziua de Valentine’s singurel: singuratatea promoveaza comportamente care duc la marirea sanselor de supravietuire a mostenirii genetice. Asta inseamna ca cei singuratici sunt mai atenti cu propria persoana, au mai multa grija de ei si de sanatatea lor.
Cum este cel singur vazut de ceilalti?
Psihologii spun ca cel singur este perceput in mod negativ din punct de vedere al functionarii psihosociale si al atractivitatii. Intr-un mediu social, persoanele care nu sunt singure, isi formeaza o imagine negativa despre singuratici, care mai tarziu ii afecteaza pe acestia si mai mult, evidentiindu-le si intarindu-le statutul de oameni singuri, ducand la si mai multa izolare.
Cand subiectii sunt rugati sa spuna ce cred despre persoane de sex opus despre care se stia ca sunt singure, acestia au afirmat ca se asteapta sa fie mai putin sociabile, si au avut tendinta de a socializa mai putin cu ei decat cu cei despre care stiau ca nu sunt singuri.
Singuratatea si cumparaturile
Cu totii stim ca suntem puternic influentati de tendintele pietei, consumatorii de pe piata preferand produsele despre care stiu ca sunt cumparate de majoritatea oamenilor. O echipa de cercetatori in psihologie s-au intrebat daca in cazul persoanelor care sufera de singuratate au aceeasi tendinta ca si ceilalti subiecti.
In cadrul experimentului, cercetatorii au cerut participantilor sa evalueze produse bazandu-se pe felul in care produsele au fost anterior apreciate de alti cumparatori. In plus, au masurat cat de singuri se simt subiectii cercetarii, si au ajuns la concluzia ca participantii care nu se simteau singuri au preferat produse care au fort placute de majoritatea oamenilorm (80% din consumatori). Participantii care sufereau de singuratate au preferat produsele recomandate de minoritati (20% dintre cumparatori), si isi afirmau preferintele doar daca stiau ca nu sunt publice; daca informatiile erau facute publice, afirmau ca prefera ceea ce prefera si majoritatea.
Concluzia este ca singuratatea ii va determina pe cei care se simt singuri sa cumpere ceea ce cumpara toata lumea, doar de ochii lumii, insa daca nu sunt vazuti, vor cumpara produse despre care nu se prea stiu multe si nu sunt in tendinte.