Cata incredere ai in tine?
Cercetatorii au demonstrat de mai multe ori ca adesea oamenii se supraestimeaza si au mai multa incredere in ceea ce pot face decat capacitatea lor reala; au tendinta sa creada ca sunt mai talentati fizic, mai abili social si mai priceputi in munca lor decat sunt cu adevarat. Este sanatos sa ai incredere in fortele proprii, insa sa ai prea multa incredere poate duce la performanta slaba si la decizii proaste.
Se pare ca mirajul statutului social promoveaza incredere in sine. Increderea exagerata in fortele proprii ajuta oamenii sa obtina un statut social mai inalt; cei care par increzatori primesc posturi mai bune si avanseaza mai usor, se bucura de mai mult respect, sunt admirati si au mai multa influenta in discutiile si deciziile de grup. Asadar beneficiile sociale sunt evidente, astfel incat acest mod exagerat de a-si percepe propria valoare se perpetueaza.
Acest efect apare in mod deosebit in organizatii, acesta fiind unul dintre motivele pentru care adesea vedem indivizi incompetenti promovati pe posturi inalte, in ciuda existentei altor colegi mai buni.
Oamenii NU cred ca increderea este exagerata
S-au facut 6 experimente pe acesta tema, iar impresia celorlalti membri ai grupurilor in care au fost identificati indivizii cu incredere exagerata in propriile forte, a fost ca ei sunt intr-adevar deosebiti, nu au fost perceputi ca increzuti sau narcisici.
S-au studiat comportamentele care fac din acesti indivizi increzatori sa para deosebiti si s-a ajuns la concluzia ca acestia vorbesc mai mult, mai des, tonul vocii este ferm si increzator, dau mai multe raspunsuri, mai multe informatii, iar in momentul in care au avut sarcini de grup, au lucrat calm si relaxat cu ceilalti. De asemenea au avut scoruri mai mari la variabila “dorinta de statut social”. Cand s-a facut o comparatie intre subiectii participanti in functie de capacitatea lor si cunostintele detinute, cei cu mai multa incredere in sine s-au dovedit a fi mai putin capabili decat altii, insa modul relaxat si confortabil de a lucra da o alta impresie.
Concluziile cercetarii subliniaza necesitatea, in mod deosebit in mediu organizational, de a pune mai putin accent pe imaginea increzatoar pe care o afiseaza individul, pe cautarea unor indicii obiective cu privire la abilitatile acestuia, si compensarea in functie de merite.
Avantaje cand te supraestimezi
Psihologii au cercetat ce efect are increderea exagerata in faptul ca putem sa indeplinim anumite cerinte cu usurinta sau ca putem sa castigam conflicte, si s-a dovedit ca poate avea efecte pozitive.
Explicatia este urmatoarea: de-a lungul unei perioade foarte lungi de timp, in selectia naturala, exista sanse mari sa fi fost favorizati cei care prezentau mai multa incredere in sine, motiv pentru care probabil acestia ar fi avut si mai multi urmasi.
Increderea exagerata, spun cercetatorii, apare in mod deosebit in fata situatiilor unde nu avem informatii sigure si unde este perceput un nivel mare de risc, de exemplu in sport, in afaceri sau in razboi; de aceea, in cazul in care ne confruntam cu dusmani necunoscuti sau cu tehnologii noi, o incredere exagerata pare a fi o strategie buna.
Psiholog Timișoara
Vorbește cu psihologul! Ai ajuns aici pentru că probabil ai nevoie de ajutorul unui psiholog. Putem discuta despre problemele tale, te pot ghida în luarea deciziilor și te pot ajuta să îți atingi obiectivele. Cabinetul psihologului este un spațiu confortabil unde, în mod confidential și securizant, te poți deschide și dezvolta.