Probabil foarte putini isi imagineaza ca ar exista o legatura intre degete, mai precis lungimea lor, si psihologie.
Ai inelarul mai mare decat aratatorul?
Degetul aratator mult mai scurt decat inelarul apare din cauza unei expuneri la hormonul masculin testosteron in timp ce fatul este inca in uter, deci apare o influenta hormonala care afecteaza modul in care fatul de dezvolta.
Se pare ca rezistenta si tenacitatea in sport poate fi determinata genetic: s-au realizat cercetari in legatura cu lungimea acestor doua degete, degetul aratator in comparatie cu inelarul, si felul in care acest lucru poate influenta performantele sportive. Cei care aveau cele doua degete astfel dezvoltate, cu inelarul mai mare, sunt mai duri.
Cercetarile din psihologie arata ca cei care au astfel mainile prezinta urmatoarele caracteristici:
- sunt mai duri, mai rezistenti si tenace din punct de vedere psihic
- au performante mai mari
- sunt mai putin cooperanti si toleranti
- sunt mai agresivi verbal
- au mai multe sanse sa dezvolte probleme neuromotorii, de tipul sclerozei laterale amiotrofice
Ce s-a observat doar la barbatii care au inelarul mai mare decat aratatorul:
- isi asuma mult mai multe riscuri si se implica in mai multe activitati care presupun un risc
- au mai mult succes financiar
- au aptitudini de lider, devin masculi apha
Mainile curate si optimismul
Exista o cercetare care arata ca spalatul mainilor ne influenteaza felul in care gandim si luam decizii. S-a realizat un experiment de catre o echipa de psihologi specializati in psihologie sociala si mass media, scopul era de a evalua efectul pe care il are spalatul pe maini dupa ce ai suferit un esec; rezultatele au fost surprinzatoare: subiectii care si-au spalat mainile dupa esec au fost mai optimisti, deoarece curatenia fizica dupa esec a dus la eliminarea emotiilor negative, totusi subiectii care nu s-au spalat pe maini au fost mai motivati sa se straduiasca mai mult la o noua proba pentru a reusi a doua oara.
Psihologii spun ca dupa ce te speli pe maini se curata si “urmele” unor comportamente imorale pe care le-ai avut in trecut, te ajuta sa te gandesti mai putin la deciziile pe care le-ai luat si se reduce nevoia de a te justifica.
Spalarea ghinionului de pe degete
Exista multe superstitii cand e vorba de noroc sau de ghinion, cum ar fi cea legata de spalarea ghinionului, si noi romanii spunem “cele rele sa se spele, cele bune sa se adune”. In plus cred ca am auzit cu totii despre sportivii care poarta aceleasi sosetele murdare sau acelasi tricou pentru a avea noroc.
Se pare ca asumarea riscurilor este influentata de curatenia fizica: psihologii au realizat un experiment care a demonstrat ca este vorba despre credinte magice conform carora oamenii cred ca pot fie sa spele ghinionul de pe maini, fie pot refuza sa se spele de frica sa nu spele norocul. Acest comportament le va determina deciziile viitoare, va determina daca isi mai asuma riscuri sau nu, in functie de cum percep ca mai au noroc sau nu.
Specialistii in psihologie afirma ca felul in care arata si ceea ce faci cu mainile tale este foarte important, pot sa spuna despre tine daca ai trasaturi masculine, indiferent daca esti femeie sau barbat, ne pot aduce liniste emotionala si ne pot ajuta sa credem ca putem „pastra” norocul.