Au slabit dar sunt percepute tot obeze
Studiul a constat in citirea de catre tineri barbati si femei a 4 tipuri de descrieri: o femeie care slabise 32 de kg, o femeie cu greutatea stabila, o femeie obeza si o femeie subtire. Participantilor li s-a cerut apoi parerea despre aceasta femeie, urmand anumite elemelete: cat de atragatoare li se pare sau cat de mult le displac oamenii grasi.
Cercetatorii au descoperit ca subiectii au discriminat mai mult femeile care slabisera decat pe cele care aveau greutatea stabila, fie ele obeze sau slabe, au fost astfel deosebit de surprinsi sa afle ca femei care in prezent au greutatea normala sunt vazute diferit pentru ca in trecut au fost obeze, fiind considerate chiar mai putin atragatoare decat cele care si-au pastrat greutatea, insa au acelasi numar de kilograme ca ele.
O alta descoperire a fost faptul ca atitudinea de discriminare fata de persoanele cu obezitate creste in momentul in care cercetatorii le spun participantilor ca greutatea corporala este usor de controlat. Ideea de control facil asupra propriei greutati apare destul de des in societate in prezent, mai ales in mass-media, insa stiinta arata ca cei mai important factori sunt de fapt fiziologia proprie, factorii genetici si cultura gastronomica.
Se pare ca indiferent de vointa si motivatia persoanei care a slabit, este in cotinuare perceputa ca fiind “grasa”, stigmatul ramane, insotit de atitudini de invinovatire si respingere.
Discriminare la munca din cauza obezitatii
O cercetare in psihologie pe tema obezitatii a descoperit ca femeile obeze au mai maulte sanse sa aiba parte de discriminare la munca, angajatorii preferand femei normoponderale, in plus cele obeze primesc si salarii de pornire mai mici. Acest fenomen apare doar daca cel care face angajarile si ia deciziile este normoponderal, adica are indicele de masa corporala in limitele normale. Cu cat cel care face evaluare considera aspectul fizic propriu mai important, cu cat se considera mai atragator, cu atat va avea tendinta sa discrimineze mai mult.
Ca psiholog poti interpreta astfel: discriminarea si comparatia cu persoanele obeze ne ajuta sa ne simtim mai bine in pielea noastra, le acordam mai putine sanse, inclusiv la locul de munca pentru a ne intari statutul de persoane “mai bune”. In plus preconceptiile noastre – persoanele obeze sunt lenese sau se folosesc de obezitate ca scuza – intaresc discriminarea.
Adolescentele obeze au rezultatele scolare mai slabe
Un studiu care a comparat rezultatele scolare ale adolescentelor de 11, 13 si 16 ani cu obezitate, cu cele ale adolescentelor de aceeasi varsta insa cu o greutate sanatoasa, sustine ca primele au si cele mai scazute note la scoala. S-au luat in considerare mai multi factori: statutul socio-economic, sanatatea mentala, inteligenta, insa nici unul nu a influentat rezultatele; in plus, nu exista acelasi efect la baieti, doar fetele obeze au rezultate mai proaste la scoala.
Psiholog Timișoara
Vorbește cu psihologul! Ai ajuns aici pentru că probabil ai nevoie de ajutorul unui psiholog. Putem discuta despre problemele tale, te pot ghida în luarea deciziilor și te pot ajuta să îți atingi obiectivele. Cabinetul psihologului este un spațiu confortabil unde, în mod confidential și securizant, te poți deschide și dezvolta.