A fi mama sau sef? S-a descoperit o corelatie intre activitatea de acasa a femeilor, cu referire in mod deosebit la luarea deciziilor, si lipsa de implicare la serviciu, ceea ce in cazul barbatilor nu este valabil. Cercetatorii sustin ca femeile nu sunt constiente ca nu se implica profesional in roluri de conducere din cauza felului in care isi percep rolul acasa. Studiul a avut ca obiectiv cercetarea diferentei intre genuri la locul de munca, a modului diferit in care femeile comparativ cu barbatii isi percep rolul in casa si a modului in care stereotipurile de gen se formeaza la o varsta frageda la femei si afecteaza posibilitatea unei cariere.
Desi sunt din ce in ce mai multe femei care urmaresc dezvoltarea carierei proprii, exista in continuare un numar mare care decide sa se retraga pe un post mai putin important, cu program flexibil, in care sa lucreze mai putine ore.
Cand femeia e sefa acasa
Femeile sunt de multe ori privite ca cele care iau deciziile in casa, iar din punct de vedere social exista asteptari inverse legate de barbati, iar tocmai aceste asteptari au efecte negative asupra femeilor.
Subiectii acestei cercetari, ambele sexe, au afirmat ca luarea deciziilor in casa este dezirabila si ca te face sa te simti puternic, insa doar femeile au raspuns ca nu le mai intereseaza sa fie sef la serviciu daca au putere acasa, ceea ce nu e valabil si in cazul barbatilor.
Exista o diferenta de perceptie intre a sta acasa pentru a face munci casnice, si intre a lua deciziile acasa, doar cand s-a folosit un limbaj care descria ultima situatie, femeile nu mai erau interesate de o pozitie inalta la serviciu.
Cand rolul de mama si sef se unesc
Femeile percep mai multe obstacole daca muncesc si acasa si la serviciu, datorita conflictului perceput intre identitatea de parinte si cea de angajat. Rezultatele cercetarii arata ca femeile se asociaza si cu serviciu si cu gospodaria, si oscileaza intre cele 2 roluri, pe cand barbatii se asociaza in principal cu serviciul; un alt rezultat al cercetarii arata ca femeile au rezultate mai proaste la sarcinile care presupun logica, rezolvarea de probleme, memorie, atentie, gandire, dupa ce si-au asumat identitatea de femeie implicata in treburile casei, desi inainte de asta aveau rezultate bune; la barbati asta nu se intampla. In cazul in care primeau feed-back negativ la serviciu, femeile isi activau mai puternic rolul de parinte.
Barbatii, daca isi indeplinesc rolul de profesionist, isi indeplinesc mai bine si rolul de “tata ideal”, pentru ca asigura resursele necesare dezvoltarii copiilor. Explicatia rezultatelor este ca stereotipul de “mama ideala” intra in conflict cu cel de “angajat ideal“ is in mod deosebit de “sef”.