Daca e agresiv inseamna ca te place. Stim cu totii ce inseamna un barbat narcisist, iar cercetarile arata ca impresia lui ca ar fi privat de admiratia si satisfactia care i se cuvin si lipsa sa de empatie caracteristica, fac ca acesta sa devina uneori agresiv si razbunator.
S-au realizat cercetari pentru a descoperi care este tinta preferata a barbatului narcisist, urmarindu-se reactiile acestuia asupra femeilor heterosexuale, asupra altor barbati heterosexuali si asupra indivizilor homosexuali. Pentru barbatul narcisist, fiecare grup reprezinta o combinatie diferita de conformism la rolurile de gen traditionale si fiecare are potentialul de a-i satisface nevoile.
Au fost evaluati 104 barbati, si s-a descoperit ca acestia au tendinta de a fi ostili fata de femeile heterosexuale, si ca au atitudini mai prietenoase fata de celelalte categorii; asta nu inseamna ca narcisistul accepta homosexualitatea, ci pur si simplu nu este atat de agresiv fata de homosexuali.
Explicatia este ca barbatul heterosexual narcisist percepe relatiile heterosexuale in termeni inegali, patriarhali, adica in care barbatul este capul familiei, si desi un narcisist poate fi ostil in general, este mai agresiv cu femeile pentru ca ele au puterea de a-i acorda sau nu atentie si satisfactie, iar in cazul in care ele nu le ofera asta, ei devin foarte frustrati.
Narcisismul patologic, adica tulburarea de personalitate narcisistica, vine cu trasaturi mult mai nuantate si cu mai multe probleme: narcisistul este vulnerabil si grandios in acelasi timp. In faza de vulnerabilitate dezvolta puternice sentimente de invidie. Narcisistul se considera superior, special si crede ca i se cuvin numeroase avantaje, insa atunci cand observa ca nu reuseste sa le obtina increderea in sine devine fluctuanta, devine depresiv si agresiv. S-au realizat nenumarate evaluari si analize pe acest tip de personalitate, iar in urma supunerii indivizilor cu acest tip de personalitate la un RMN s-a descoperit ca au anormalitati structurale in creier intr-o zona care este responsabila cu procesarea si generarea de compasiune; zona respectiva a cortexului era mai putin groasa decat la indivizii din grupul de control.
Barbatii mai increzatori decat ele
Dupa 30 de ani de cercetari s-a ajuns la concluzia ca barbatii obtin scoruri mult mai mari la evaluarile trasaturilor narcisiste; asta inseamna ca sunt mai asertivi si isi exprima mult mai mult dorinta de putere, in plus au credinta ca li se cuvin anumite privilegii si considera ca pot exploata pe altii.
Singurul aspect la care nu exista diferente intre cele doua sexe, desi este o trasatura specific narcisista, a fost exhibitionismul – ambii, barbati si femei, au acelasi nivel de vanitate si preocuare pentru sine.
Narcisismul are o conotatie negativa pentru ca termenul este asociat cu diverse disfunctii interpersonale, cum ar fi incapacitatea de a mentine o relatie sanatoasa pe termen lung, comportament lipsit de etica si agresiv; cu toate acestea trasaturile narcisiste determina o imagine de sine foarte buna, stabilitate emotionala si tendinta de a se afirma ca lider, deci autoritate.
Facebook ne ajuta sa fim egocentrici
Desi in studiile anterioare s-au gasit informatii care sustineau ca utilizatorii de Facebook sunt mai narcisisti decat media populatiei; o cercetare recenta care a urmarit acelasi lucru, dorind sa vada daca intr-adevar reteaua de socializare ne umfla artificial egoul. Motivul pentru care acest subiect este atat de interesant pentru cercetatori este faptul ca aceste canalele de social media par sa reduca din intimitatea individului, care prin postarile sale parca urla “Uita-te la mine!”, ceea ce este caracteristic unui narcisist.
Rezultatele arata ca de fapt cultura noastra, prin folosirea tehnologiei si a site-urilor tip Facebook a devenit individualista, ca nu se mai pretuieste intimitatea la fel ca in trecut, si ca individul acum este obisnuit sa impartaseasca tot ceea ce face si sa atraga atentia, astfel incat aceste trasaturi nu mai sunt considerate caracteristice unui narcisist ci pur si simplu normale.