Femeia – ținta ostilității bărbatului narcisist

barbat narcisist

Dacă este agresiv înseamnă că te place. Știm cu toții ce înseamnă un bărbat narcisist. Potrivit studiilor, el poate deveni agresiv și răzbunător datorită impresiei sale că ar fi privat de empatia, admirația și satisfacția care i se cuvin.

S-au realizat cercetări pentru a descoperi care este ținta preferată a bărbatului narcisist, urmărindu-se reacțiile acestuia asupra femeilor heterosexuale, asupra altor bărbați heterosexuali și asupra indivizilor homosexuali. Pentru bărbatul narcisist fiecare grup reprezintă o combinație diferită de conformism la rolurile de gen tradiționale și fiecare are potențialul de a-i satisface nevoile.

Au fost evaluați 104 bărbați și s-a descoperit că aceștia au tendința de a fi ostili față de femeile heterosexuale și că au atitudini mai prietenoase față de celelalte categorii. Asta nu înseamnă ca narcisistul acceptă homosexualitatea, ci pur și simplu nu este atât de agresiv față de homosexuali.

Explicația este că bărbatul heterosexual narcisist percepe relațiile heterosexuale în termeni inegali, patriarhali, adică în care bărbatul este capul familiei și, deși un narcisist poate fi ostil în general, el este mai agresiv cu femeile pentru că ele au puterea de a-i acorda sau nu atenție și satisfacție. În cazul în care ele nu le oferă asta devin foarte frustrați.

Narcisismul patologic, adică tulburarea de personalitate narcisistică, vine cu trăsături mult mai nuanțate și cu mai multe probleme: narcisistul este vulnerabil și grandios în același timp. În faza de vulnerabilitate dezvoltă puternice sentimente de invidie. Narcisistul se consideră superior, special și crede că i se cuvin numeroase avantaje. Atunci când observă că nu reușește să le obțină încrederea în sine devine fluctuant, devine depresiv și agresiv. S-au realizat nenumarăte evaluări și analize pe acest tip de personalitate. În urma supunerii indivizilor cu acest tip de personalitate la un RMN s-a descoperit că au anormalități structurale în creier într-o zona care este responsabilă cu procesarea și generarea de compasiune. Zona respectivă a cortexului era mai puțin groasă decât la indivizii din grupul de control.

Bărbații mai încrezători decât ele

barbat si femeie in oglindaDupă 30 de ani de cercetări s-a ajuns la concluzia că bărbații obțin scoruri mult mai mari la evaluările trăsăturilor narcisiste. Asta înseamnă că sunt mai asertivi și își exprimă mult mai mult dorința de putere. În plus, au credința că li se cuvin anumite privilegii și consideră că-i pot exploata pe alții.

Singurul aspect la care nu există diferențe între cele doua sexe, deși este o trăsătură specific narcisista, a fost exhibitionismul – ambii, bărbați și femei, au acelasi nivel de vanitate și preocupare pentru sine.

Narcisismul are o conotatie negativă pentru că termenul este asociat cu diverse disfuncții interpersonale, cum ar fi incapacitatea de a menține o relație sănătoasă pe termen lung, comportament lipsit de etică și agresiv. Cu toate acestea, trăsăturile narcisiste determină o imagine de sine foarte bună, stabilitate emoțională și tendința de a se afirma ca lider, deci autoritate.

Facebook ne ajută să fim egocentrici

Deși în studiile anterioare s-au găsit informații care susțineau că utilizatorii de Facebook sunt mai narcisiști decât media populației; o cercetare recentă care a urmărit același lucru, dorind să vadă dacă într-adevăr rețeaua de socializare ne umfla artificial egoul, a ajuns la concluzia că Facebook ne ajută să fim egocentrici. Motivul pentru care acest subiect este atat de interesant pentru cercetători este faptul că aceste canalele de social media par să reducă din intimitatea individului, care prin postările sale parcă urla “Uită-te la mine!”, ceea ce este caracteristic unui narcisist.

Rezultatele arată că de fapt cultura noastră, prin folosirea tehnologiei și a site-urilor tip Facebook a devenit individualistă. Nu mai prețuim intimitatea la fel ca în trecut. Individul este acum obișnuit să impărtășească tot ceea ce face și să atragă atenția astfel încât aceste trăsături nu mai sunt considerate caracteristice unui narcisist ci pur și simplu normale.

Psiholog Timișoara

Vorbește cu psihologul! Ai ajuns aici pentru că probabil ai nevoie de ajutorul unui psiholog. Putem discuta despre problemele tale, te pot ghida în luarea deciziilor și te pot ajuta să îți atingi obiectivele. Cabinetul psihologului este un spațiu confortabil unde, în mod confidential și securizant, te poți deschide și dezvolta.

Crezi că ai un simptom? Nu te simți bine? Sau poate ai trecut printr-un moment greu și ai nevoie de sprijin de specialitate?
Îți mai recomand

Factori care te predispun la singuratate Te simti singur? Poate ai asteptari nerealiste Sarbatorile iti fac bine la sanatate Social Media sporeste sentimentul de singuratate si depresia Lipsa de incredere duce la singuratate Materialismul este…

Dacă este agresiv înseamnă că te place. Știm cu toții ce înseamnă un bărbat narcisist. Potrivit studiilor, el poate deveni agresiv și răzbunător datorită impresiei sale că ar fi privat de empatia, admirația și satisfacția care…

Probabil foarte putini isi imagineaza ca ar exista o legatura intre degete, mai precis lungimea lor, si psihologie.  Ai inelarul mai mare decat aratatorul?   Degetul aratator mult mai scurt decat inelarul apare din cauza…

Care este diferenta dintre el si ea in socializarea online? In urma unui studiu realizat pe indivizi care petrec mult timp online, mai ales jucandu-se, s-a concluzionat ca modul in care isi organizeaza barbatii contactele…

Nesiguranta in relatia de cuplu poate fi la fel de daunatoare ca si singuratatea, ambele ducand la probleme de sanatate. Nesiguranta in relatie Persoanele care se simt nesigure in legatura cu propria relatie ar putea…

Autoafirmarea are efecte puternice: cercetarile arata ca poate diminua anxietatea si stresul, ne intareste in fata amenintarilor care ne ataca identitatea/integritatea psihica, in timp ce ne ajuta sa ramanem deschisi ideii ca mai este loc…

A fi mama sau sef? S-a descoperit o corelatie intre activitatea de acasa a femeilor, cu referire in mod deosebit la luarea deciziilor, si lipsa de implicare la serviciu, ceea ce in cazul barbatilor nu este…

vrei sa fii fericit

Ce inseamna sa fii fericit? Toata ziua se vorbeste despre fericire, toata lumea isi doreste sa fie fericita, insa de multe ori ramane la nivel de concept abstract. Ce e rau in a fi fericit? Oare…

Cata incredere ai in tine? Cercetatorii au demonstrat de mai multe ori ca adesea oamenii se supraestimeaza si au mai multa incredere in ceea ce pot face decat capacitatea lor reala; au tendinta sa creada…

Au slabit dar sunt percepute tot obeze Studiul a constat in citirea de catre tineri barbati si femei a 4 tipuri de descrieri: o femeie care slabise 32 de kg, o femeie cu greutatea stabila,…

Singuratatea, exact ca o gripa, se poate raspandi intre membrii unui grup. Cauzele acestui fenomen ar fi faptul ca persoanele singure se plang altor persoane, astfel fiind si mai mult marginalizate si pierzand singurii prieteni…

Cu totii cunoastem notiunea de nevasta si toate implicatiile rolului sau social, ce se asteapta societatea de la noi in momentul in care ne asumam un anumit rol:  pilon spiritual al familiei, sursa de intelepciune,…